MOGHERINI: Sloboda medija ugrožena je diljem svijeta

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija kazala je da se ovaj dan obilježava u teškim okolnostima za novinarstvo. Sloboda izražavanja i sloboda medija ugroženi su diljem svijeta.

– Napadi protiv medija i novinara napadi su na demokraciju i na slobodu svih nas. Odajemo počast svim novinarima u Europi i u svijetu koji su izgubili živote obavljajući svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima, da poduzmu mjere za poboljšanje sigurnosti novinara i, posebice, novinarki te privedu pravdi počinitelje i poticatelje takvog nasilja.

Europska unija utemeljena je na vrijednostima demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, na slobodnim i pluralističkim medijima kako je sadržano u Povelji EU o temeljnim pravima. Sloboda medija ima ključnu ulogu u promicanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Neovisno novinarstvo iznimno je bitno za pozivanje država na odgovornost i praćenje demokratskih procesa. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i izvan njega, stupovi su pluralističkog i otvorenog društva te snose veliku odgovornost za pružanje provjerenih i točnih vijesti javnosti.

U sve politike Europske unije, kao i u njene programe razvoja, uključeno je poštovanje slobode izražavanja. Zakonodavstvo, politike i instrumenti EU oblikovani su kako bi se ojačala sloboda medija u cijeloj Uniji te kako bi se poboljšale transparentnost, vjerodostojnost i raznovrsnost informacija na internetu. EU će i dalje finansirati ciljane projekte u trećim zemljama kojima se unapređuju kvaliteta novinarstva, pristup javnim informacijama i sloboda izražavanja.

Ustrajno ćemo osuđivati nasilje nad novinarima te ćemo se u okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, kao i multilateralnih i regionalnih foruma, suprotstaviti svim zakonima, propisima ili političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja. Poduzimat ćemo konkretne korake u pogledu sprječavanja napada na novinare i blogere te odgovora na te napade, među ostalim pružanjem hitne pomoći radi zaštite branitelja ljudskih prava koji su u opasnosti, ponekad i preseljenjem.

Danas ponovno potvrđujemo odlučnost EU da na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti putem svih medija, unutar naših granica i izvan njih, i dalje promiče i podupire slobodu mišljenja i izražavanja, jer to su prava koja svatko i svugdje treba imati.

 

(NAP.BA)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI