Foto: EPA-EFE

Ruske vlasti će državi dati veću kontrolu nad privatnim biznisom i radnicima kako bi ekonomiju postavila na jače ratne temelje, signalizirajući da se zemlja priprema za dugotrajan rat za kontrolu Ukrajine.

Predloženi novi zakoni imaju za cilj da podrže vojsku i zadovolje “kratkoročno povećanu potrebu za popravkom oružja i vojne opreme”, navodi se u obrazloženju priloženom uz prijedloge zakona koji prolaze kroz Dumu, donji dom ruskog parlamenta.

Mjere su odgovor na činjenicu da je plan Moskve za brzu pobjedu nakon njene invazije na Ukrajinu propao, pri čemu je sukob postao rat iscrpljivanja fokusiran na istočnu regiju Donbasa, te da se predviđa da će sankcije uzeti težak danak po rusku ekonomiju.

“Rusija već četiri mjeseca provodi specijalnu vojnu operaciju pod ogromnim pritiskom sankcija”, rekao je zamjenik premijera Jurij Borisov.

“Teret ruskog odbrambeno-industrijskog kompleksa značajno se povećao”, dodao je on Dumi u utorak tokom rasprave o nacrtu zakona.

“Da bi se osiguralo snabdijevanje oružjem i municijom potrebno je optimizirati rad odbrambeno-industrijskog kompleksa i preduzeća koja rade u saradnji sa odbrambenom industrijom”, rekao je.

Prvi nacrt zakona, koji je već prošao drugo čitanje u donjem domu parlamenta, omogućit će vladi da obaveže preduzeća da ispunjavaju državne ugovore o odbrani, a ministarstvu odbrane i drugim organima daje pravo da mijenjaju uslove ugovora. To bi omogućilo vlastima, na primjer, da prisile fabriku da preusmjeri proizvodnju prema vojnim potrebama i da kontroliše koliko određenog proizvoda ili usluge pruža posao.

Mjere su, međutim, prvenstveno usmjerene na preduzeća koja se već nalaze na listi dobavljača sektora odbrane, rekao je Borisov.

“Zakonima nije predviđena obavezna konverzija civilnih malih i srednjih preduzeća za potrebe Oružanih snaga”, rekao je on.

Drugim prijedlogom zakona uvest će se izmjene saveznog zakona o radu kako bi se vladi dalo pravo da poveća kontrolu nad radnom snagom. Vlastima će biti dozvoljeno da “uspostave zakonske uslove radnih odnosa u pojedinačnim organizacijama”, uključujući postavljanje “uslova angažovanja na radu van utvrđenog radnog vremena, noću, vikendom i neradnim praznicima, i obezbeđivanje godišnjih plaćenih odmora”.

Time se želi odgovoriti na nedostatak stručnjaka u odbrambenim preduzećima koja ispunjavaju državne ugovore, rekao je Borisov. Zaposlenicima koji su primorani da rade prekovremeno biće plaćeni za prekovremeni rad.

Zakoni moraju proći i kroz gornji dom, nakon čega ih može potpisati predsjednik Vladimir Putin. Nove mjere su “posebno” neophodne zbog sankcija, navodi se u obrazloženju.

Više cijene izvoza nafte i plina do sada su umanjile učinak sankcija na rusku ekonomiju i Kremlju obezbijedile snažne prihode koje može usmjeriti na podršku privredi i oružanim snagama.

Ali predviđa se da će se učinak sankcija povećati kako ukrajinski saveznici sve više usvajaju politiku odvikavanja od ruske energije, a Putin je najavio mjere za pružanje finansijske podrške stanovništvu.

“Oni se pripremaju za najgore”, rekla je Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije.

“Uskoro bi svi ovi prihodi mogli nestati.”

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime