Na hiljade građana izašlo na ulice Bihaća i podržalo Atifa Dudakovića! (Video)

Na gradskom trgu u Bihaću danas u 12 sati se okupilo nekoliko hiljada građana koji su došli dati podršku bivšem komadantu Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH koji su nedavno uhapšeni u velikoj akciji SIPA-e.

Skup podrške organizovala je Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama i gradovima. Okupljeni nose parole podrške uhapšenima, te ističu da su pripadnici 5. Korpusa Armije BiH časno branili svoju zemlju.

Skupovi podrške održavaju se u isto vrijeme u Tuzli, Mostaru i Zenici.

 

 

“Skup svi zajednički organiziramo, na njemu će se obraćati samo ratni komandanti, bez političara, tako da skup neće imati bilo kakve političke konotacije. Pozivamo sve građane Unsko-sanskog kantona, ali i šire, da se pridruže skupu, kako bismo zajednički pružili podršku našem generalu i njegovim saborcima”, izjavio je Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, u petak su uhapsili 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa vrhovnim komandantom Atifom Dudakovićem, zbog navodnih ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga APZB Fikreta Abdića.

Pored Dudakovića, slobode je lišen i Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, kao i niži oficiri i pripadnici korpusa Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Sud BiH odbio je u nedjelju prijedlog Tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora Atifu Dudaković i još 12 osoba, pripadnika Petog korpusa. Sud im je odredio mjere zabrane, to znači da će večeras biti pušteni da se brani sa slobode.

InfoRadar/Biscani.net/Video: FB Grad Bihać

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI