NACRT ZAKONA O KRIMINALIZACIJI KLEVETE: Novinari ne žele učestvovati u farsi

Nakon što su u prethodnim danima nezavisni, istraživački novinari demonstrativno napustili javne rasprave koje je organizovalo Ministarstvo pravde RS u drugim gradovima Republike Srpske, povodom najavljenih izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS kojim se u suštini kriminaliziraju kleveta i uvreda, danas su isto uradili i u Trebinju.

Prethodno je Milanka Kovačević, urednica Direkt portala, istakla da novinari ne žele učestvovati u farsi, s obzirom na to da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već najavio da će zakon u predloženoj formi biti i usvojen.

Resornom ministru Milošu Bukejloviću su tom prilikom predali komentare na višestruko sporan dokument, koji je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i evropskim konvencijama, tražeći da bude povučen iz dalje procedure.

Istraživački novinari napustili javnu raspravu u Istočnom SarajevuKRIMINALIZACIJA KLEVETE U RSIstraživački novinari napustili javnu raspravu u Istočnom Sarajevu

Podsjetili su i na to šta bi usvajanje izmjena i dopuna zakona značilo:

  1. Za istinu će se ići u zatvor
  2. Sloboda misli i govora biće pod partijskom kontrolom
  3. Zbog vica na slavi ili u kafani ljudi će završavati iza rešetaka
  4. Korumpirani zvaničnici biće još više zaštićeni
  5. Strah će ugušiti svaku mogućnost javne kritike
  6. Medijski mrak postaće surova realnost
  7. Novinari neće moći pisati o kriminalu i korupciji
  8. Urednici neće sjediti u redakcijama nego u sudnicama
  9. Zbog lajka na FB moraćemo prodati stan/kuću da bismo platili kaznu
  10. Izgubit ćemo našu slobodu i demokratiju

Ranije je u intervjuu za Žurnal Vesna Alaburić, advokatica iz Hrvatske, ekspert evropskog nivoa u oblasti medijskih prava, analizirala predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona RS, ustvrdivši da je poruka vlasti u Republici Srpskoj koja se šalje vrlo jasna – želimo imati dodatan alat za discipliniranje novinara i medija.

Zakon ne smije biti represivni alat političara za discipliniranje novinara!VESNA ALABURIĆZakon ne smije biti represivni alat političara za discipliniranje novinara!

Prethodno je Alaburić u svojoj analizi nedvosmisleno zaključila da su predložene dopune u izravnoj suprotnosti s temeljnim pravnim standardima.

Izmjene Krivičnog zakona RS su ozbiljna prijetnja slobodi izražavanjaANALIZA ODVJETNICE VESNE ALABURIĆIzmjene Krivičnog zakona RS su ozbiljna prijetnja slobodi izražavanja

Podsjetimo i na Žurnalove analize, u kojima smo upozorili da je riječ o represivnom zakonu, po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju, Gruziju, a na štetu koju bi eventualno usvajanje ovih zakona uzrokovalo upozorili su i mnoge strane ambasade.

Dodikov zakon za disciplinovanje medija i građanaKRIMINALIZACIJA KLEVETE U REPUBLICI SRPSKOJ (1)Dodikov zakon za disciplinovanje medija i građana

Represivni zakoni po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju i GruzijuKRIMINALIZACIJA KLEVETE U REPUBLICI SRPSKOJ (2)Represivni zakoni po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju i Gruziju

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI