NAKON BEOGRADA I SARAJEVA: Škole širom RS dobile dojavu o postavljenim bombama

„Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS vrše protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske“, navodi se u saopštenju

Jutros su jedna za drugom stizale vijesti o obustavi nastave u školama u Republici Srpskoj zbog dojave o postavljenim bombama.

Osim škola u Banjaluci, dojave o postavljenim bombama primilo je i više desetina osnovnih i srednjih škola u ostalim gradovima manjeg bh. entiteta.

Direktor OŠ Ivo od Semberije Radenko Savić saopštio je da su noćas u 2.53 dobili email prijetećeg sadržaja.

„Jutros po dolasku u školu, vidjevši taj mail, odmah smo obavijestili Policijsku upravu u Bijeljini i resorno ministarstvo, a djeca su vraćena kući”, rekao je Savić.

Email identičnog, prijetećeg sadržaja o postavljenoj bombi dobila je i bijeljinska gimnazija Filip Višnjić, te srednja tehničkih škola Mihajlo Pupin. Učenici iz obje škole vraćeni su kući, a policija je na terenu.

Dojavu o postavljenoj bombi primula je i škole na području Čelinca, zbog čega je nastava danas obustavljena, kao i sve osnovne i srednje škole iz Dervente, potvrđeno je iz Policijske uprave Derventa i rukovodstva ovih škola. Iz tih razloga nastava se danas neće odvijati ni u jednoj od tih škola.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS  potvrdili su da su dojave o postavljenim bombama stigle i u škole u Doboju, Prijedoru, Novom Gradu Petrovu i Kostajnici.

„Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS vrše protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

Ističu da se škole gdje nije još završen prodivdiverzioni pregled obezbjeđuju i one neće biti otvorene, dok god se PDZ pregled ne završi, odnosno dok se ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji.

Podsjećamo, koncem prošlog mjeseca u Beogradu i širom gradova u Srbiji stizale su dojave o postavljenim bombama u školama, tržnim centrima i pojedinim javnim ustanovama.

Identična situaciju dogodila se 25. maja u Sarajevu kada su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese škola i niza javnih institucija.

U navedenim slučajevima policija nije identifikovala ko stoji iza ovih dojava, a na području Sarajeva MUP Federacije BiH ovo je okvalifikovao kao terorističku prijetnju.

Pojavila se informacija da iza ovih dojava stoji Rusija, ali je ambasada ove zemlje u BiH ove informacije „oštro demantovala“.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI