NAKON BRUTALNOG NAPADA NA VLADU KOVAČEVIĆA: Više od 100 novinara protestvovalo ispred Palate predsjednika RS

"Jutros je Milorad Dodik posjetio našeg kolegu. Možemo reći hvala, ali bićemo zahvalniji kada prestane prozivati, napadati i targetirati novinare za stanje u RS-u. Osim formalne podrške može da prekine širenje atmosfere straha i mržnje i da prestane pozivati na linč novinara."

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Više od 100 novinara i medijskih radnika okupilo se danas u 5 do 12 ispred Palate RS u Banjaluci kako bi izrazili podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću, novinaru BN TV,  koji je sinoć brutalno pretučen, ali i da ukažu na loš položaj novinara u društvu.

Novinari iz svih redakcija su se okupili ispred Palate RS kako bi pozvali institucije da hitno odgovore na ovaj napad ali i zbog činjenice da upravo Predsjednik RS-a Milorad Dodik često etiketira novinare i bahato se odnosi prema njima. Novinari su okrenuli leđa policiji koja je napravila manji kordon i ne dozvoljava da se priđe bliže Palati predsjednika RS. Novinar Milorad Milojević javno je pročitao poruku novinara vlastima u RS i BiH:

„Novinari nisu protiv sistema, novinari su za sistema ali pravičan i za sve. Došli smo da kažemo da nećemo ćutati i dozvoliti da nas anonimni nasilnici degradiraju i sprječavaju u obavljanju posla. Tražimo da se obezbijede sloboda govora i sloboda kretanja i da napadi na novinare počnu kvalifikovati kao napadi na službena lica. Ovo je spontani skup, ovaj put upozoravamo da ukoliko napad na Vladimira Kovačevića ne budu riješeni u najskorije vrijeme i napadi na medije ne budu zaustavljeni i mi ćemo se bolje organizovati u odbrani  novinarske časti i profesije. Od policije očekujemo izvještaj o tome kako se vodi istraga a od našeg Vlade da se što prije oporavi i ne odustane od poštenog bavljenja novinarstvom“.

Prije protesta novinara ispred Palate RS, Klub novinara Banjaluka održao je pres konferenciju na kojoj je također data podrška kolegi Vladi Kovačeviću.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kazao je da cijela novinarska zajednica daje bezrezervnu podršku kolegi Kovačeviću.

„Ono što očekujemo od policije je da brzo reaguje i pronađe počinioce. Rok do kraja sedmice je realan za konretne informacije. Odugovlačenje istrage nećemo tolerisati.  Čitava atmosfera linča koja je stvorena u  RS je rezultirala ovo. Da li treba da nosimo pancir košulje, da nađemo privatno obezbjeđenje?“, kazao je Vukelić. On je pozvao sve medije u BiH da sutra objave baner sa porukom „Stop nasilju nad novinarima“ i tako izraze solidarnost i ukažu na prava novinara.

Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, kazao je da napadači na Kovačevića moraju biti otkriveni. Istaknuo je da je ovaj napad poruka svim novinarima koji svojim radom i istraživanjem pokušavaju da predstave punu istinu o stanju u našem društvu.

„Jutros je Milorad Dodik posjetio našeg kolegu. Možemo reći hvala, ali bićemo zahvalniji kada prestane prozivati, napadati i targetirati novinare za stanje u RS-u. Osim formalne podrške može da prekine širenje atmosfere straha i mržnje i da prestane pozivati na linč novinara. Istraga za sada nije temeljita i nismo zadovoljni. Novinarima je prijećeno, prisluškivani su i tajno snimani, sve smo prijavljivali ali od toga nije bilo ništa. Ovo je vrlo ozbiljan napad i nećemo dopustiti da se sve raspline i da MUP ništa ne učini po ovom pitanju. Mi ćemo naći načina da se izborimo s tim“, kazao je Raljić.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, kazao je da je ovo 41 napad na novinare u ovoj godini.

„Oni koji su za zaduženi da čuvaju novinare, policija i pravosuđe, ne rade svoj posao. Ovo liči na organizovan teror tri P, politike-pravosuđa-policije. Pozivam kolege iz svih redakcija da sutra kontaktiraju redakciju BN TV, da se solidarišu i da zatamne ekran. Izbori se zahuktavaju i mnogima će smetati kako god da radimo“, kazao je on.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI