Nakon što je postao delegat: Čović prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život

Kako nam je potvrđeno, Čović je, kada je riječ o delegatima iz Doma naroda prvi podnio ovakav zahtjev. Učinio je to, nepunu sedmicu nakon konstituisanja Doma naroda Parlamenta BiH.

Kada je riječ o troškovima za odvojeni život, Čoviću bi trebalo pripasti oko 270 KM, s obzirom na udaljenost prebivališta od mjesta rada. On je u svom zahtjevu naveo da ta udaljenost iznosi 130 kilometara, a riječe je o relaciji Mostar – Sarajevo.

Inače, pravo na ovu naknadu imaju svi zastupnici u Predstavničkom domu, kao i delegati u Domu naroda, koji žive i rade van mjesta prebivališta njihove porodice, a koje je udaljeno 50 ili više kilometara. Također, njima, a samim time i Čoviću pripada 500 KM mjesečno za troškove smještaja.

Također, imaju pravo i na naknadu za prijevoz kako bi posjetili svoje porodice i to četiri puta mjesečno. Visina ove naknade zavisi od udaljenosti mjesta njihovog stanovanja do mjesta u kojem im žive porodice.

Treba napomenuti da mjesečna neto plaća člana Kolegija Doma naroda iznosi oko 4.500 KM. Uz topli obrok i odgovarajuće naknade svaki delegat dodatno inkasira oko 1.000 KM.

Također, Čović je podnio i zahtjev za izdavanje bloka za reprezentaciju, a što ga slijeduje kao prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI