NAKON TEKSTA INFORADARA: Turković prijeti, izjava u MVP-u doskorašnjeg ambasadora Lukovca je demantuje

Da ministrica opet ne govori istinu ponovo nam je potvrđeno u sjedištu MVP BiH gdje je Lukovac obrazložio svoju ostavku

Nakon jutrošnjeg teksta Inforadara o predstojećim imenovanjima Abdulaha Skake (SDA) za ambasadora BiH u Kataru te Bojane Kondić Panić (SNSD) za ambasadoricu u Francuskoj, u kojem smo naveli razloge demonstrativne, prijevremene ostavke dosadašnjeg ambasadora u Kataru Harisa Lukovca, na svom Twitter profilu prijeteći se oglasila šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

Iako je javnosti dobro poznata neučinkovitost šefice bh. diplomatije u vezi s „nabavkom“ vakcina, kao i kompletne postavke svih u lancu odlučivanja u izvršnoj vlasti BiH, Turković sada prijeti tužbom, iako dosad, lično i personalno, nije nabavila nijednu vakcinu za BiH. Ponavljamo, niti jednu!

„Apsolutna je laž pojedinih medija da sam stopirala nabavku vakcina iz Katara. Autori te apsurdne klevete će se suočiti sa tužbom. Održala sam više od 30 sastanaka i razgovora sa svjetskim zvaničnicima na temu vakcina. 1,6 miliona isporučenih doza potvrđuje da se naš rad isplatio“, navela je Turković ponovo šokirajući, jer građani BiH i javnost dosad nisu vidjeli niti jednu od tih vakcina.

Uostalom, da ministrica opet ne govori istinu, ponovo nam je potvrđeno u sjedištu MVP BiH, gdje je Lukovac ostavku doslovno obrazložio riječima:

„Na sastanku povodom objašnjavanja non-papera sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova, kad je razgovor krenuo oko COVID situacije u BiH, rekao sam da je smrtnost vrlo velika i da čekamo njihovu donaciju koju smo dogovorili prilikom posjete ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića Sajmu policijske opreme u Kataru. Državni sekretar mi je tad rekao da je ministrica Bisera Turković rekla da nam ne treba ova donacija jer je BiH kupila vakcine“, izjavio je Haris Lukovac, i što će opet ponoviti u slučaju potrebe, a što je bio jedan od ključnih razloga njegove prijevremene ostavke.

Podsjećamo, ministar Cikotić Katar je posjetio u martu ove godine, kada je od COVID-a preminulo najviše građana BiH. U to vrijeme, kao i danas, nijedna vakcina nije bila kupljena niti je ijedna vakcina stigla u BiH, osim onih iz humanitarnih donacija, po čemu je naša država postala prepoznatljiva u svijetu.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI