Napredak u oblasti vladavine prava ključan za proces priključenja BiH Evropskoj uniji

Evropska unija organizovala je u Bihaću tribinu “Pravo na pravdu“ u kojoj su učestvovali predstavnici pravosudnih institucija, civilnog društva, medija i građani. Prisutni su imali priliku razgovarati sa stručnjacima o vladavini prava i transparentnosti rada pravosuđa, procesuiranju slučajeva korupcije, te o korupciji unutar obrazovnog sistema Bosne i Hercegovine.

Nakon javnih debata “Pravo na pravdu“ koje su u proteklom periodu organizirane u Sarajevu, Ured EU u BiH organizirao je niz događaja na temu vladavine prava u osam lokalnih zajednica u BiH, među kojima je i Bihać. Cilj je da se čuje glas građana, izazovi s kojima se suočavaju, ali i da se omogući diskusija s predstavnicima pravosuđa koji će predstaviti i dobre prakse i govoriti o svom radu.

– To su teme koje su izuzetno važne za proces priključenja BiH Evropskoj uniji. Vladavina prava je jedna od ključnih i napredak u oblasti vladavine prava je prvi znak da li je neka zemlja u jednom momentu spremna započeti pregovore o pridruženju Evropskoj uniji. Kandidatski status koji dodijeljen BiH u decembru prošle godine, samo je podstrek ali i dokaz da EU vjeruje u evropsku budućnost ove zemlje. Međutim, dala je i dodatan podstrek svima nama u BiH da ulažemo dodatne napore. Ovo se ne odnosi samo na nosioce najviših organa vlasti i pravosuđa, već i na građane i građanske aktiviste i medije, da svako na svom polju odgovornosti uradi koliko je neophodno kako bi došli do neophodnog povjerenja jednih u druge – istakao je pravni savjetnik u Odjelu za vladavinu prava pri Delegaciji Evropske unije u BiH Drino Galičić.

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, navodi da postoji napredak u tim procesima te da je taj kanton jedan od rijetkih koji odskače u broju predmeta u ovoj oblasti.

Među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU je usvajanje izmjena i dopuna postojećeg zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te usvajanje novog zakona o VSTV-u.

Direktor BIRN-a Denis Džidić ističe da ono što je nužno postići su bolja imenovanja sudija i tužilaca, dakle transparentniji proces, više disciplinskih kazni i više odgovornosti upravo članova VSTV-a. Kao treća stvar, vjerovatno najznačajnija, jeste uvođenje sistema kontrola imovinskih kartona sudija i tužilaca.

-Upravo su to stvari koje su važne da se adresiraju. Mislim da je značajno da vidimo da postoji velika razlika u procesuiranju korupcije u ovoj državi. U tom kontekstu, važno je da vidimo koje su razlike na određenim nivoima, i koje su to lekcije koje trebaju da se uzmu kada se grade strateški pristupi u ovoj oblasti – kazao je.

Vladavina prava i jednakost građana pred zakonom i pravom, te njihova sigurnost je cilj kojem treba da služi pravosuđe. U tom kontekstu Tužilaštvo USK-a je opredijeljeno za borbu protiv korupcije i svih oblika teškog kriminala.

-U tom pravcu na nivou cijelog tužilačkog sistema se donose odgovarajući strateški ciljevi koje ovo tužilaštvo u potpunosti ili u najvećem dijelu ostvaruje, srazmjerno svojim kadrovskim kapacitetima. Kada to kažem, mislim na broj tužilaca koji rade na ovoj vrsti kriminala, a trenutno ih ima troje. Shodno tim kadrovskim kapacitetima, mislim da su naši rezultati i opredjeljenje Tužilaštva da radi na tome respektabilni – istakla je glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva USK-a Fadila Amidžić.

Dodala je kako su tužioci koji rade na ovoj vrsti kriminala educirani i tokom posljednjih deset godina specijalizirani, te opredjeljeni da rade na ovoj vrsti kriminala.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI