Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija dozvolilo je prošle sedmice visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati i iznese svoj šestomjesečni izvještaj. Na taj način i simbolično je poslata poruka i zvaničnicima iz RS koji osporavaju njegov legitimitet.

Vlast iz entiteta Republika Srpska nikada nije prihvatila legitimitet novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Barem to nisu verbalno uradili, a gotovo svaku priliku koriste da ga ospore.

Milorad Dodik (SNSD) nikada nije održao sastanak sa Schmidtom, uprkos nizu poziva. Zvaničnici iz RS-a podršku za takvu politiku dobijaju od Rusije, koja se na Vijeću sigurnosti pobunila zbog načina izbora Schmidta, smatrajući da je morao dobiti verifikaciju tog tijela. Uz Rusiju je tada stala i Kina.

I sve što je Schmidt do sada uradio na poziciji visokog predstavnika za vladajuću strukturu u RS-u je sporno. U oba izvještaja koja je Schmidt pisao i koja su došla pred Vijeće sigurnosti (drugi izvještaj je sam Schmidt predstavio) žestoke kritike su upućene prema Miloradu Dodiku i njegovoj politici. To je potvrđeno i nedavno, kada je Vijeće sigurnosti ipak dozvolilo Schmidtu da se obrati.

Uprkos protivljenju Rusije i Kine, predsjedavajuća Vijeća sigurnosti UN-a Schmidtu je dozvolila obraćanje. Ovim činom i simbolično je poslata poruka šta ta institucija misli o tezama da je visoki predstavnik nelegitimno izabran.

Prvi put, 3. novembra 2021. godine Vijeće sigurnosti je ustuknulo pred protivljenjem Rusije. Ipak, neke nove geopolitičke okolnosti učinile su da se i politika na najvišoj razini vodi drugačijim tempom. Dosadašnje žalopojke o legitimitetu Christiana Schmidta su potpuno ignorisane.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime