NEMA KRIZE ZA INSTITUCIJE BiH: FERK se počastio luksuznim SUV-om

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) nedavno je odlučila da obnovi vozni park u kojem se već nalaze Škode Octavije, Kia Sportage, Škoda Superb i Toyota

Autor: Darko OMERAGIĆ

Bh. institucije ni tokom pandemije niko nije mogao spriječiti da kupuju službene automobile. Otkriva to i primjer Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), koja je krajem aprila sa mostarskom firmom Apolo sklopila ugovor o nabavci SUV vozila po cijeni oko 54.000 KM.

No, ovoj priči je potreban mali uvod kako bismo bolje objasnili svu našu tragediju. U Bosni i Hercegovini se sve množi i dijeli sa tri, sve se na taj način finansira, ili iz budžeta ili od novca koji bi trebao otići u jedan, a ne u tri budžeta. Tako imamo i tri regulatora električnu energiju – državni je DERK, federalni FERK i u Republici Srpskoj je to RERS. I svi, dakako, imaju potrebe za automobilima i kupuju ih – od naših para.

Isti slučaj je i sa elektroprivredama kojih u BiH, također, imamo puta tri. Ko je za vrijeme korone dobio visok račun za struju umjesto njegovog smanjenja dobio je odgovor od odnosu javnih kompanija prema građanima.

Kada je riječ o ovoj nabavci, Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) nedavno je odlučila da obnovi vozni park u kojem se već nalaze Škode Octavije, Kia Sportage, Škoda Superb i Toyota.

Tako je FERK 27. aprila s kompanijom Apolo iz Mostara, grada u kojem je i sjedište FERK-a, sklopio ugovor o nabavci jednog SUV vozila u vrijednosti oko 54.000 maraka, a poznato je da će vozilo biti marke Škoda. Na pitanje Inforadara zašto kupuju novo vozilo, za koje i kakve potrebe, i zašto baš SUV, iz FERK-a su nam odgovorili:

„FERK već posjeduje SUV vozilo koje namjeravamo prodati i dio sredstava uložiti u  novo vozilo. Predmetna nabavka je odobrena od Parlamenta FBiH. Automobil će koristiti svi članovi i radnici FERK-a. Naime, nadležnosti FERK-a su utvrđene odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, te Zakonom o naftnim derivatima u FBiH. U okviru tih nadležnosti je i nadležnost nadgledanje imatelja dozvola za rad, koje FERK izdaje sukladno navedenim zakonima. Nadgledanje podrazumijeva i obilazak objekata imatelja dozvola, koji se u većini slučajeva nalaze i na prometno manje pristupačnim lokacijama s lošim pristupnim cestama, posebice kada se radi o objektima hidroelektrana. Dakle, službeni putnički automobil je ponajviše namijenjen za obavljanje poslova nadgledanja imatelja dozvola, ali za obavljanje ostalih poslova iz nadležnosti FERK-a“, navodi se u odgovoru, iz kojeg bismo trebali da zaključimo da obično i dosta jeftinije vozilo ne može da dopre do neke hidroelektrane ili trafo-stanice.

Posjedovanje službenih automobila podrazumijeva i troškove za gorivo, ali i registraciju i servisiranje. Inforadar je u jednoj od nabavki pronašao podatak da je FERK prošle godine u maju ugovarao servisiranje jedne od Škoda u vrijednosti 3.800 KM

Također, u martu prošle godine platili su više od 7.000 KM za servisiranje dvije Škode Octavije, Škode Superb, Kije Sportage i Toyote, dok su prije nekoliko godina za 50.000 KM nabavili putnički automobil.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI