Nove politike u Srpskoj (prvi dio)

“Beograd pritišče snažno da se napravi jedinstvo po svaku cijenu na nivou BiH kada su stranke iz Republike Srpske u pitanju, nije isključeno ni da se insistira i na jedinstvu na nivou Republike Srpske.”- rekao je nekoliko dana nakon izbora za Gerila info jedan član jedne opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Koliko je Beograd umiješan ili nije ostavićemo za sada po strani ali je činjenica da su odmah nakon izbora u Republici Srpskoj počeli da duvaju neki novi vjetrovi. I ne staju, jugo je pojačan i dalje a nema zvaničnih naznaka kako bi sve moglo da završi. Pretpostavki je mnogo.

Taj vjetar donio je sa sobom golu istinu da politika ne haje za izgovoreno u prethodnom periodu. Tako je odmah nakon izbora SNSD-u postalo prihvatljivo da priziva koaliciju sa onima koji su, prema tvrdnjama iz SNSD-a, četiri godine u Sarajevu radili protiv interesa Republike Srpske. Isto tako pojedincima iz opozicije je odjednom postalo prihvatljivo da uđu u vlast sa onima koji, prema tvrdnjama te iste opozicje čiji su članovi, dvadeset godina ruše, pljačkaju Republiku Srpsku i tjeraju narod da masovno spas traži preko granice. Ovo drugo, ipak, manje čudi jer je mimo svake logike a na osnovu izgovorenih riječi u posljednjih nekoliko godina, opozicija u nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj činila vlast sa strankama “režima”. Nerijetko je neka od članica SZP u savezništvu sa SNSD-om rušila većinu neke druge stranke članice SZP-a. Slikanje pojedinaca iz vrha SDS-a sa Miloradom Dodikom u svakoj prilici dok neki drugi pojedinac iz vrha SDS-a Dodika optužuje za sve i svašta takođe je doprinijelo opštoj konfuziji prosječnog glasača.

Kakve će biti konkretne odluke glavnih odbora SDS-a, PDP-a i NDP-a tek će da se čuje. Juče, u Banjaluci, održan glavni odbor SDS-a nije donio ništa zvanično. Zvanično niko nakon tog odbora nije rekao da je koalicija sa SNSD-om neprihvatljiva a nisu najureni oni koji nakon izbora javno propagiraju takvu vrstu saradnje. Što znači da su i Bjelica i Mićić i Petrović suviše jaki a da je SDS kao stranka nedovoljno jaka. Najavljeni su unutarstranački izbori, nije jasno zbog čega jer je ova stranka novo rukovodstvo dobila nedavno, predsjednik je izabran 2016. godine.

Dragan Čavić i njegov NDP izbjegavaju bilo kakvo javno iznošenje stavova povodom priča o ulasku u vlast sa SNSD-om, čak i na republičkom nivou. U NDP-u su imali hrabar, pomalo nepromišljen politički izlet, koji im se nije pokazao kao djelotvoran, kada su na listu za NSRS prije nekih svojih članova stavili dojučerašnje ljute protivnike iz banjalučke skupštine, sada takođe opozicionare Budimira Balabana i Nenada Šibarevića iz “Slobode”.

PDP je ostvario odličan rezultat ali taj rezultat može vrlo lako da bude najobičnija opsjena. Taj rezultat nije proizvod rada na terenu, posebno ne u Banjaluci gdje ni jedna stranka Saveza za pobjedu u posljednjih nekolko godina nije uspjela da oformi stabilne i kvalitetne ni gradske ni mjesne odbore bez kojih nije moguće dobiti izbore. Rezultat PDP-a najvećim dijelom rezultat je bliskosti pojedinaca sa grupom “Pravda za Davida” i fanatičnog individualnog rada na ličnim glasovima odbornika u banjalučkoj skupštini Draška Stanivukovića. Balon glasova koji će bez rada na terenu vrlo lako da ispiri do narednih izbora. I toga su svjesni u ovoj stranci. Podršku “Trga” vrlo lako bi mogli da izgube već ukoliko prekrše lako dato obećanje da neće prihvatiti mandate a što se već može nagovijestiti kod pojedinaca iz ove stranke.

SNSD u Banjaluci ima 250 organizovanih mjesnih odbora. Deset puta više od kompletne opozicije u Banjaluci.

Treći blok

Ukoliko se pogleda analiza glasova, samo u Banjaluci, bilo kakav u potpunosti novi treći blok odnosno nova opcija ima male šanse. U najvećem gradu Republike Srpske koji po “sili zakona” mora biti pokretač bilo kakvih promjena ima vrlo malo neopredjeljenih glasača. Svi glasovi koji su u opticaju već nekoliko izbornih ciklusa cirkulišu između dva, do sada, suprostavljena bloka. Bilo kakav rast glasova kod jedne opozicione stranke ne znači da su ti glasovi “ukradeni” od vladajuće koalicije već da je druga opoziciona stranka osvojila manje glasova. Isto je i kod vladajuće koalicije. Glasovi se raspoređuju unutar koalicije i malo je onih glasača koji mijenjaju politička blokove.

Međutim činjenica jeste da je vlast u Banjaluci na ovim izborima prošla dosta lošije nego što je očekivala. To nije toliko rezultat podrške opoziciji već povećanog animoziteta kod građana prema vladajućoj koaliciji. Ima li dakle prostora za nove politike i nova lica, ključno je pitanje. Do sljedećih izbora manje je od dvije godine, praktično malo više od jedne efektivne godine.

Restart, Šešić, Talić, Stanivuković, Savić-Banjac…

Restart su mnogi očekivali na izborima i ove godine i to nije bilo daleko od realizacije ali se ipak nije desilo. Udruženje građana koje čine mlađi ljudi prepoznato je kao oštar kritičar vlasti u Republici Srpskoj i nerijetko su kritikovali oštrije od zvanične republičke opozicije. Oni hoće u skoro vrijeme prerasti u političku organizaciju jer je to potez koji je očekivan i bez kojeg ne mogu aktivno uticati na političke procese. Za bilo kakvu ozbiljniju priču biće im neophodan mukotrpan rad na terenu i jači izlazak iz virtuelnog prostora u realni svijet. Oni mogu preuzeti dobar dio prostora još uvijek aktuelne opozicije ali bez resursa i logistike sa kojom raspolaže Savez za pobjedu ne mogu odmah očekivati bilo kakve veće rezultate, bez obzira na podršku i reakcije koje imaju u virtuelnom svijetu. Njihova šansa jeste pravljenje “jedinstvene srpske koalicije”.

Stefan Blagić iz “Restarta” za Gerila info kaže da vjeruje da ima prostora za nova lica, naročito nakon posljednjih dešavanja nakon izbora.

“Za eventualno građenje novih opozicionih struktura potrebno je da se prvo završi ovaj izborni proces. Ipak, već sada je i više nego jasno da je političko tržište zrelo za nove, iskrene političke opcije koje neće kalkulisati sa režimom kako je to radila dosadašnja opozicija. I 2014, kada je praktično učestvovala u legalizaciji političke korupcije, ali i sada se pokazalo da opozicija nije bila spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa vladajućim snagama, nego su radije izabrali da kalkulišu, pa kako i danas vidimo, još se ne zna ko ulazi u vlast, a ko ne. To nam govori samo jedno – da u ovoj zemlji ne postoje iskrene političke snage koje žele dobro svom narodu, nego samo one snage koje žele dobro isključivo sebi. Ta činjenica otvara ogroman politički prostor za rađanje novih opozicionih garnitura, koje bi mogle da daju nadu ovom narodu da je promjena moguća.”– kaže za Gerila info Stefan Blagić.

U priči oko grupisanja novih mladih lica na političkoj pozornici Republike Srpske manje ili više ozbiljno se provlači nekoliko imena. Kao budući nosioci procesa (bez mladih koji su članovi vladajućih stranaka) pominju se Stefan Blagić, Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Zoran Talić, Davor Šešić, Mirna Savić Banjac…

Draško Stanivuković prema svemu sudeći ostaje u PDP-u gdje cilja na mjesto prvog čovjeka gradskog odbora te stranke (nezvanično već je preuzeo gradski odbor), predsjedništvo ali i na kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke za dvije godine. Najavio je da neće prihvatiti mandat ali se u međuvremenu već oprostio od odborničkog mandata u skupštini grada Banjaluka i promoviše se kao narodni poslanik. Legitimno ali bi vrlo lako moglo uticati na to da balon u kojem su prikupljeni svi glasovi PDP-a izduva brže od očekivanog.

Davor Šešić dugogodišnji je član SDS-a u Banjaluci i slovi za nekoga ko je izrazito vjeran toj stranci. Na prethodnim izborima postavljen je za nosioca liste i ponovo je izabran u parlament Srpske. Nakon izbora nije davao nikakva obećanja kada je prihvatanje mandata u pitanju. Ima podršku određenog broja članstva stranke u Banjaluci a slovi za odmjerenog mladog političara koji po jednima nastupa odmjereno i argumentovano a po drugima nedovoljno oštro.

“Moj drugi mandat u NSRS je potvrda od građana da sam radio dobro u prethodne četiri godine i da sam se zalagao za prava građana. Na isti način ću nastaviti i dalje. Ovi izbori su pokazali da su građani glasali za mlađe ljude jer traže nove ideje i energiju koja je potrebna Republici Srpskoj. Ovaj trend moraju prihvatiti političke partije, napraviti smjenu generacija i dati mlađim ljudima više prostora. Na taj način ćemo dobiti kvalitet potreban za razvoj Republike Srpske. Često se pominje treći blok kao nova politička partija mlađih političara. Suština ne smije biti u formi. Nova stranka nužno ne znači i kvalitet, suština treba biti na zajedničkom djelovanju svih koji imaju isti cilj. To je test koji mlađi poslanici imaju ispred sebe u ovom mandatu, da pokažemo da je interes Republiek Srpske iznad interesa stranke.”- komentariše za naš portal priče o potencijalnim novim politikama Davor Šešić.

Zoran Talić nije novo političko ime ali je njegov Pokret “Poligraf” i dalje poprilična nepoznanica i nedovoljno afirmisana priča. Talić je nakon napuštanja PDP-a osnovao pokret, za sobom povukao određen broj članova stranke i počeo da radi na “Poligrafu”. U međuvremenu je postao predsjednik skupštine grada Banjaluka što su mu pojedini glasači zamjerili jer je to okarakterisano kao približavanje politici SNSD-a. Talić je, ipak, uspio da u prethodnoj kampanji ne pruži javnu podršku bilo kome što su mu zamjerili neki drugi. “Poligraf” nije medijski prepoznatljiv ali to u ovom pokretu, koji takođe ukoliko misli da se ozbiljnije bavi politikom mora postati stranka, kompenzuju radom na terenu. Zoran Talić kao pojedinac sigurno nosi određen broj glasova ali će prvi pravi izazov koji će pokazati njegovu stvarnu snagu i snagu pokreta koji je osnovao nakon izlaska iz PDP-a imati na lokalnim izborima 2020. godine.

“Svoju ulogu u politici doživljavam kako ideološko-politički mehanizam, putem kojeg se politički interesi građana na političku scenu iznose političkim metodama što direktnije i neposrednije. Zato politička organizacija na čijem sam čelu nosi naziv Politički Građanski Front – Poligraf. Jasno je da mi moramo kreirati i predlagati projekte ekonomskog, kulturnog, socijalnog, demografskog i sl. tipa, koje treba da razrađujemo i kreiramo u neposrednoj komunikaciji sa građanima bez obzira na političku pripadnost.”- kaže Zoran Talić za Gerila info.

Mirna Savić Banjac odbornik je NDP-a u banjalučkoj gradskoj skupštini. Na prethodnim izborima nije, kao ni drugi odbornik te stranke Saša Lazić iako su mnogi očekivali, bila na listi za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Takođe nije novo lice ali je van Banjaluke prilično nepoznata.

Činjenica je da opozicija ne može da opstane na način na koji je postojala do sada.Vremena se mijenjaju, potrebe ljudi su drugačije, pred nama su drugačiji društveni izazovi i oni zahtijevaju drugi oblik djelovanja. Što se tiče mog političkog angažmana u budućnosti, postoji vodilja s kojom sam ušla u svijet politike i ostajem pri istoj: neću biti dio političke scene po svaku cijenu. Želim reći da ću u politici ostati samo ako budem mogla raditi kako smatram da je ispravno prema nekim svojim principima. Uz sebe, rame uz rame, želim ljude poput svog stranačkog kolege Saše Lazića, zatim kolega iz svog odborničkog kluba-Aleksandara Petkovića, Draška Stanivukovića. Naravno, tu su i ljudi iz različitih gradjanskih inicijativa, udruženja gradjana, ali i onih koji neformalno djeluju, ali koji su podjednako očajni zbog stanja u društvu, a ne žele da se pomire s tim. Forma djelovanja mi je manje bitna, osim, naravno, one nezaobilazne, a to je nepristajanje na saradnju za strankama koje čine vlast duže od decenije. Svaki drugi naziv ili način djelovanja opozicije, manje je bitan. Bitne su ideje i ljudi koji će ideje pretvoriti u djelo. Ovo mora postati društvo jednakih i drušvo koje predvode sposobni, a ne podobni.”- rekla je za Gerila info Mirna Savić Banjac.

Izvor: Gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI