NASTAVAK TURBULENCIJA U SDA: Šefik Džaferović novi glavni kandidat za člana Predsjedništva BiH

Do prije nekoliko mjeseci Džaferović bio tek četvrti favorit među mogućih kandidatima, iza Sebije Izetbegović, Denisa Zvizdića i Safeta Softića

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i jedan od naujtjecajnih ljudi ove stranke, koji u ovom mandatu obnaša zakonodavnu funkciju člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uskočio je u prvi plan kao najozbiljniji kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema saznanjima portala InfoRadar.ba, iako je do prije nekoliko mjeseci Džaferović bio tek četvrti favorit među mogućih kandidatima (iza Sebije Izetbegović, Denisa Zvizdića i Safeta Softića), on će, gotovo izvjesno, spletom okolnosti dobiti podršku i samog lidera stranke Bakira Izetbegovića.

IZETBEGOVIĆ U STRAHU OD ZVIZDIĆA

Vrijedi podsjetiti, Sebija Izetbegović, Bakirova supruga, dugo je slovila kao najozbiljniji kandidat. Vremenom je njena kandidatura iskompromitirana raznim aferama, no i sama je ideja Izetbegovićeve kao mogućeg novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nailazila na žestok otpor u samoj partiji.

Nakon toga u prvi plan su kao favoriti iskočili Safet Softić i Denis Zvzidić, oba također potpredsjednici stranke, od kojih prvi uživa podršku i same Islamske zajednice BiH (kao bivši predsjednik Sabora IZ), dok je drugi dugo slovio za odanog saradnika aktuelnog lidera SDA.

Osim toga, Zvizdić je računao i na snažnu podršku vlastitog gatačkog klana (kojem, uz ostale, pripadaju i braća Čampara, Dubravko, državni tužilac, odnosno Aljoša, ministar unutrašnjih poslova FBiH) kao i struja unutar SDA bliskih ovoj frakciji.

Za sada nije poznato zašto je i pod kakvim pritiscima obezvrijeđena Softićeva kandidatura (ali on više nije u prvom planu), dok je Denis Zvizdić, kako saznajemo, zbog velikih pritisaka samog Izetbegovića, koji u njemu vidi glavnog rivala za moguće preuzimanje stranje, najavio kako je „sve manje zainteresovan za tu funkciju”.

“Vrlo sam blizu odluci da se moje ime uopće ne nađe na listi potencijalnih kandidata. Zaista, ne bih volio učestvovati u procesu za koji sam uvjeren da će oslabiti SDA i na neki način kapacitet kandidata, a koji mora imati nepodijeljenu čvrstu podršku SDA. Ta podrška mora biti toliko snažna da on svojim autoritetom i programom te činjenicom da je prodržavni i proevropski usmjeren može privući glasove, ne samo SDA nego i svih građana BiH”, rekao je Zvizdić, gostujući na TV1.

DŽAFEROVIĆ TRN U OKU SNSD-u

Sada je Džaferović isplivao u prvi plan, no, poznavajući Izetbegovićevu nepredvidivost i političku nedosljednost, nije nemoguće da se do 26. maja, kada će se o kandidatu odlučivati na konvenciji stranke, dese novi obrati i u prvi plan ispliva neko novo-staro ime.

InfoRadar je želio da čuje i stav samog Džaferovića o njegovoj mogućoj kandidaturi, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Kada je, pak, riječ o ovom kandidatu, Šefik Džaferović može računati na veliku podršku nekoliko kantonalnih organizacija SDA, prije svih Zeničko-dobojske, kao jedne od najjačih.

No isto tako, njegova kandidatura (ukoliko bi na kraju i bio usaglašen) naišla bi na veliki otpor predstavnika stranaka iz RS, prevashodno SNSD-a, koji Džaferovića terete za umiješanost po komandnoj odgovornosti za ratne zločine u rejonu Vozuće.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI