Novi članovi SDP-a Damir Nikšić i Eldar Dizdarević: Bez socijaldemokratije nema demokratije

Ekonomski analitičar i novinar freelancer Eldar Dizdarević već dvadesetak godina prati ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini, a ključni razlog zbog kojeg se pridružio SDP-u je nakaradna neoliberalna ekonomska vizija.

“Veliki sam protivnik neoliberalne ekonomske vizije. To je razlog zbog kojeg sam pristupio SDP-u”, kazao je Dizdarević.

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić, po uvjerenju marksista, kazao je da je njegov cilj kao nezavisnog kandidata proteklih izbora bio oporavak i ujedinjenje ljevice, a da su njegovi ciljevi i sada isti.

“Oporavak i ujedinjenje ljevice mi je oduvijek bio cilj. Zbog toga sam bio oštar kritičar ljevice. Ali, dođe vrijeme kad moramo prestati kritikovati ljevicu, već djelovati. Ukoliko je moramo reformisati u jednu progresivnu silu, onda to ne možemo uraditi sa svog kauča”, rekao je Nikšić.

Istakao je da je nakon duge analize došao do zaključka da je trend usitnjavanja ljevice doveden do kraja.

“Neki ljevičari su napravili takve kompromise da su došli desno od desnice, kako to jedan profesor reče. Svježi početak ukrupnjavanja je neophodan, ne samo u BiH, već u regionu i svijetu. To je cilj”, kazao je Nikšić.

Upozorio je da ljudi moraju biti zbrinuti i živjeti dostojanstveno kako bi mogli slobodno birati.

“Nema demokratije bez socijaldemokratije”, poručio je Damir Nikšić.

Istakao je da je jedan od najvažnijih zadataka progresivne inteligencije, što smatra i svojim zadatkom, reintrodukcija klasnog diskursa na javnoj sceni.

“Klasni diskurs mora postati glavni diskurs. On mora preuzeti glavni prostor”, istakao je Nikšić.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić osvrnuo se na predstojeći unutarpartijski referendum kazavši da je to bez sumnje veliki demokratski iskorak, nešto što ranije u Bosni i Hercegovini nismo imali priliku vidjeti.

“SDP je spreman prihvatiti svakog ko dijeli naše svjetonazore”, poručio je Mašić

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je na sceni novi SDP, gdje predsjednik partije ne mora biti centralna figura.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI