Novinari protestovali zbog saslušanja kolege i oduzimanja telefona

Novinari različitih banjalučkih redakcija danas su se spontano okupili na trgu Krajine odakle su prošetali do banjalučke Policijske uprave. Novinari su se okupili zbog jučerašnjeg policijskog saslušanja banjalučkog novinara Nikole Morače i oduzimanja telefona ovom novinaru.

Morača je juče saslušan u banjalučkoj policiji a rekao je da je od njega traženo da otkrije ko su mu izvori u priči koju je objavio na portalu srpska info i u dnevnim novinama Blic. Rekao je i da mu je ponuđeno da bude svjedok ukoliko otkrije izvore a budući da je to odbio dobio je status osumnjičenog lica. Njemu je oduzet telefon, u policiji navode da je on telefon predao dobrovoljno ali je jasno da nije imao previše izbora.

Novinari su danas poručili kako su postupanjem policije i banjalučkog Tužilaštva narušena Moračina osnovna ljudska i novinarska prava.

On je na kraju osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka a u slučaju teksta koji je objavio u vezi sa silovanjem koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci. Okupljeni novinari su naglasili da policija nema pravo da traži od novinara da oda svoje izvore.

Nikola Morača, foto Gerila

U banjalučkoj policiji i Tužilaštvu juče za Gerila info nisu željeli da komentarišu Moračino saslušanje. Policija je kasnije medijima poslala saopštenje u kojem su naveli i da se za sada nepoznato službeno lice sumnjiči da je dostupnima učinilo podatke iz istrage a koji nisu smjeli biti dostupni. Oni navode i da se Morača sumnjiči, ne zbog odbijanja da oda izvore, već zbog krivičnog djela Povreda tajnosti postupka. Oni navode da je krivično djelo po zakonu otkrivanje onoga što se neovlašteno saznalo u upravnom, sudskom i prekršajnom postupku.

Danas se saopštenjem oglasio i MUP Rpublike Srpske. Oni navode da se današnje okupljanje novinara može posmatrati kao pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih institucija. Oni pozivaju novinare da puste institucije da rade svoj posao i podsjećaju da si i novinari dužni da poštuju zakone.

Izvor: gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI