Novinari treba da razvijaju kritičku misao u društvu

A.Š.

Istinski novinari idu težim putem i stvaraju promjene u društvu, dok one koji služe političkim strukturama povijest neće zabilježiti, istaknuto je danas u Sarajevu na radionici “Analitičko novinarstvo i javni interes” u organizaciji  Udruženja za medijski aktivizam (UMA) i portala Inforadar.

Učesnici radionice, studenti i mladi novinari,  tokom predavanja i otvorene diskusije sa istaknutim bh. intelektualcima stekli su teorijska i praktična znanja o osnovama analitičkog novinarstva, slobodi govora, kritičkom mišljenju, novinarskim slobodama i obavezama, kao i o društveno-političkim odnosima u BiH i regiji. Tokom radionice istaknuto je da je biti novinar sa stavom izuzetno težak posao, ali da je to  jedini istinski put svakog kvalitetnog novinara koji ne pristaje na nepravdu i ucjene.

“Neophodno je razvijanje kritičke svijesti u društvu. Ljudski je da se istrajava na istinskim vrijednostima. Potrebno nam je novinarstvo sa stavom”, kazao je akademik Slavo Kukić. Učesnici su se složili da su etnopolitike najveći neprijatelji slobodne riječi i da su odgovorne za generalno loše stanje u bh. društvu.

“Bosna je bogata zemlja siromašnih građana. Imamo 105 multimilionera, ostali su siromašni. Danas imamo razdružene etno-podanike koji glasaju za ovakvo stanje. Jedini izlaz je u građanskom otporu združenih građana”, kazao je profesor Esad Bajtal. O analitičkom novinarstvu u digitalnom dobu i društvenoj odgovornosti novinara na radionici su govorili još profesor Enes Osmančević i bloger Srđan Puhalo.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI