Autor: Gordan Duhaček

BORDER Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladinih udruga koje se bave pravima migranata i izbjeglica, a u svojem novom izvještaju za listopad 2019. prozivaju hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka tj. sustavnog nasilja nad njima. U izradi izvještaja za listopad aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva, piše index.hr.

U izvještaju se ističe da je u listopadu zabilježen “visok broj iznimno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prelazu Bajakovo u kojemu hrvatska policija, tvrde udruge, premlaćuje migrante.

Podrum za mučenje migranata na Bajakovu

“U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku 2 sa 4 metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu”, navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i skupine migranata.

Tijekom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde udruge.

“Slučajevi zabilježeni u listopadu otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne skupine migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu”, navodi se u izvještaju. Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

Skidanje i seksualno zlostavljanje migranata

U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, potonjih naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde udruge.

BVMN naglašava da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija provede razodijevanje osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem, ali u zabilježenim slučajevima migranti su bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu. Navodi se kako je takvo postupanje hrvatske policije u ožujku zabilježio Amnesty International te da se skidanje odjeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih mjeseci.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije migranata i tako ih seksualno zlostavljali i ponižavali, stoji u izvještaju.

Ignoriranje prava na traženje azila

U izvještaju se još jednom navode dokazi za općepoznatu praksu razbijanja mobitela migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil. Navodi se primjer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na što su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

U izvještaju se navode i primjeri kršenja ljudskih prava migranata na cijeloj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se npr. srpsku policiju optužuje da je namjerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida. Ipak, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na vanjskoj granici Europske unije i preko koja mnogi migranti žele ući u EU.

BVMN: Hrvatska krši niz europskih direktiva

Naglašava se da je unatoč nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija RH dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a te i pohvale odlazećeg predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. BVMN napominje kako hrvatska policija provođenjem pushbacka i onemogućavanjem traženja prava na azil krši niz europskih direktiva.

Na kraju izvještaja za listopad BVMN ističe kako je samo prošli mjesec hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, ovisno o izvorima. Većinu migranata se ilegalno protjeralo u BiH, no ima i primjera protjerivanja migranata iz Hrvatske u Srbiju.

Izvor: index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime