OBRAZAC KOJI SE PONAVLJA: Histerična proizvodnja izdajnika u Mostaru

Piše: Marko Tomaš

Dosljednost u politici je, izgleda, neoprostiva. Pokazuje to i hajka koju je mostarski ogranak SDA pokrenuo nakon što nisu uspjeli progurati svog kandidata za gradonačelnika Mostara. No, prije vijećnika Naše stranke kroz medijskog toplog zeca provučen je predstavnik Srba u gradskom vijeću. I to kletvama Islamske zajednice.

OBRAZAC KOJI SE PONAVLJA

Obrazac je to koji se ponavlja. Slično su prošli i sarajevski vijećnici Naše stranke nakon što je SDA izgubila političku kontrolu nad dijelovima grada koji joj, valjda, pripadaju po nekom nepisanom nebeskom pravu. Ista se stvar, dakle, ponavlja u Mostaru. Jedna je stvar jasna kao dan – SDA se uplašila rezultata koje su ostvarile druge političke opcije na teritoriju kojeg smatraju svojom političkom utvrdom. Ti su rezultati pokazatelj da im se fotelje polako izmiču ispod stražnjice. Zbog toga im je bitno da vijećnike koji su mandate osvojili na „njihovom“ teritoriju kompromitiraju privlačenjem pod svoje skute. Međutim, nisu očekivali da će naići na neobičnu pojavu u BH politici – ljude koji i nakon izbora ostanu dosljedni onome što su govorili prije izbora. SDA tada pribjegava perfidnim medijskim metodama proglašavajući sve one koji nisu uz njih za izdajnike. Svakoga tko im izmakne kontroli žele na taj način izmoriti pa posljedično i izbaciti iz politike. Ne shvaćaju, doduše, da rade, kako se to kaže, u korist svoje štete. Svi ti čaršijski medijski spinovi govore, zapravo, više o samoj SDA i o tome na što su sve spremni ne bi li zadržali potpunu kontrolu nad svojom interesnom zonom. A odavno znamo da su spremni na razne prljavštine sve pod plaštom patriotizma i nacionalnih interesa.

PROIZVODNJA IZDAJNIKA

Bio sam prijatno iznenađen predizbornom kampanjom u Mostaru. U njoj se govorilo, kako i spada, o komunalnim, lokalnim temama i stvarima koje u dolazećim godinama treba rješavati. Nacionalne tenzije podigao je tek dolazak Željka Komšića u Mostar svega dva dana pred izbore. Kao pravi predstavnik hrvatskog naroda svojim je dolaskom u Mostar mobilizirao – hrvatske birače. A postizborna papazjanija koja nam je servirana u Mostaru ponovno je na lokalnu razinu vratila nacionalne interese a koje valjda brane isključivo HDZ i SDA. Histerična postizborna kampanja koju je vodila SDA gurnula je i ekstremno desni, ali jedinu istinsku opoziciju HDZ – u, HRS u zagrljaj HDZ -a. Kompromitirali su i uvijek zbunjeni SDP te je čast prave građanske opozicije obranila tek dosljednost Naše stranke. Zbog toga glasači koji istinski ne žele nacionalističke opcije u vlasti i dalje imaju kakvu takvu nadu i svoje prave predstavnike u gradskom vijeću Mostara. Zbog toga možemo biti zahvalni Irmi Baraliji i Boški Ćavar. Možda je tih ljudi malo ali lijepo je vidjeti koliko smetaju onima koji su razbucali grad Mostar, opustošili ga i osramotili pred očima svijeta na dugi period.

SDA mora igrati na kartu rata a sve ne bi li izbjegli polaganje računa za vlastite mirnodopske nepodopštine. Tiho partnerstvo s HDZ – om im je u tome išlo na ruku sve ove godine i nije zato čudo što histerično napadaju one koji im smetaju u potpunoj kontroli područja koja smatraju svojim ratnim plijenom, što li. BiH se po njima može voljeti isključivo na njihov način. Ako se usudite misliti drugačije odmah postajete izdajnik. Možda tu priču još mogu prodati nekome ali s vremenom će mušterija biti sve manje a to, u slučaju Mostara, možemo zahvaliti vijećnicama Naše stranke. Onaj treći Mostar, koji postoji ali je bio neprimjetan, konačno je promolio glavu iako ga ne žele ni SDA ni HDZ. A, gospodo, shvatite već jednom: ne možete nekome odreći pravo na postojanje.

Izvor: (zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI