OKONČANA MIGRANTSKA DRAMA: Mektić zaprijetio hapšenjima, Čović se odmah povukao

Piše: Nermin BISE

Nakon današnje višesatne drame i čekanja konvoj autobusa sa migratnima konačno je dobio dozvolu da prođe niz Ivan sedlo do izbjegličkog kampa u Salakovcu.

Čim je ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio da će, kako ga je i sam okarakterisao, nelegalni policijski komesar HNK-a Ilija Lasić biti priveden u akciji SIPA-e, konvoj s migrantima, koji je bio blokiran na ovom brdskom prevoju, koji faktički razdvaja Bosnu od Hercegovine, propušten je da krene prema Salakovcu.

Lider HDZ-a (i član Predsjedništva BiH) Dragan Čović je preko svojih izvršnika izveo tek probu i dao do znanja na šta je spreman poslije oktobarskih izbora ako njihov ishod ne bude onakav kako njemu odgovara.

“GRANICE” HERCEG BOSNE

Ivan sedlo je ključna tačka nikad ostvarene Herceg-Bosne, kojoj je i presuđeno u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata. Ta tačka, koja geografski dijeli Bosnu od Hercegovine, samo je nekoliko stotina metara udaljena od rodne kuće ustaškog poglavnika iz NDH-a Ante Pavelića.

Djelotvorno je bilo obraćanje javnosti ministra Mektića do te mjere da se vidilo i koliki kukavičluk i strah vladaju u redovima Čovićeve stranačke i paralel-instutucionalne strukture, koja po svaku cijenu želi oživjeti Herceg-Bosnu. Još jučer je, prema Mektićevim riječima, odaslana depeša u Mostar da će migranti danas krenuti za Salakovac, a Čovićev premijer HNK Nevenko Herceg je iznio suludu laž da niko nije obaviješten niti je znao o dolasku izbjeglica.

Foto: Mnogi smatraju da je Čović pokušao državni udar

Hercega je demantovao prvi čovjek izbjegličkog kampa u Salakovcu, koji je sa osobljem te ustanove jutros bio spreman dočekati 250 migranata koji su iz Sarajeva, po nalogu nadležnih državnih vlasti, upućeni za Salakovac. Mektić je u više navrata ponovio kako je policijski komesar Lasić prekršio Ustav ove države i prouzrokovao jednu vrstu državnog udara, zaprijetivši mu kako će biti sankcionisan.

Onaj ko je komesaru Lasiću dao politički mig da pripremi i, moguće izvede policijsko nasilje, očito je istom izgubljenom čovjeku dao signal da svoju odluku povuče i propusti konvoj s migrantima.

Vrlo očigledno je da je Dragan Čović potpuno izgubio strpljenje i da ne bira sredstva kako bi u Bosni i Hercegovini napravio potpuni haos. I “proba” s migrantima, osim samog testiranja do koje granice smije ići nakon izbora, bilo je svojevrsno izazivanje haosa u državi.

Na gornju tačku svog zaokruženg geografskog teritorija, koji bi, po mišljenju Čovića i HDZ-a, jednog dana trebao da postane treći entitet, odnosno Herceg-Bosna, danas je postavio barikadu praćenu specijalcima s dugim cijevima da čuva tu vizuelnu kritičnu tačku Herceg-Bosne.

HOĆE LI DRŽAVA REAGOVATI

Međutim, ako se bude slušalo Dragana Mektića, koji je i danas pokazao odlučniju državotvornu politku od mnogih bošnjačkih lidera, na ovom propuštanju konvoja ne bi se trebalo ostati kako ne bi bilo – pojela maca miša.

Foto: Mektić bio najavio hapšenja

Koliko još danas bi specijalci SIPA-e s nalogom Tužilaštva BiH trebali u Mostaru posjetiti nelegalnog komesara i privesti ga na razgovor kako bi im dao odgovore na pitanja (iako to svi znamo) ko mu je dao nalog da učini to što je učinio. Međutim, teško je vjerovati da će se to i dogoditi, jer znamo da pravosuđem na nivou države uz pomoć Milorada Dodika upravlja Dragan Čović.

Isti onaj Čović koji u biografiji ima takav pedebeo dosje optužnica da je svojevrsno čudo kako je i dalje na slobodi, a još pride i član Predsjedništva države koju dezavuiše.

Vrijedi podsjetiti, Čović nikada nije procesuiran za ozbiljno kršenje humanitarnog prava tokom rata u BiH, jer postoje dokumenti o njegovom izrabljivanju muslimanskih logoraša i njihovog korištenja kao radne snage u Sokolu tokom 1993. godine. U to vrijeme je Čović, kao direktor Sokola, tražio od upravnika logora Heliodrom u Mostaru da mu “iznajmi” muslimanske logoraše za prinudni rad.

Država i njeni zakoni su na velikom ispitu. Dragan Čović je danas testirao dokle smije ići pravna država sa svojim ustavnopravnim poretkom i zakonima.

Ako ostane samo na prijetnjama Mektića, onda možemo slobodno biti spremni na slične ili opasnije mjere rušenja države koje bi mogle uslijediti nakon izbora.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI