Okružni sud u Banjaluci odbio žalbu Pravobranilaštva RS: Utvrđena višestruka diskriminacija prema Sofiji i Aleksandri od strane MUP-a RS

Presuda za diskriminaciju postala je pravosnažna

Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske i potvrdio presudu Osnovnog suda u Banjaluci kojom je utvrđena višestruka, kontinuirana i neposredna diskriminacija koju su pripadnici MUP-a učinili prema Sofiji i Aleksandri kao pripadnicama Pravde za Davida.
“Time je presuda za diskriminaciju postala PRAVOSNAŽNA”, rekli su iz Pravde za Davida.

Podsjetimo da je u decembru 2020. godine Osnovni sud u Banjaluci, odlučujući po tužbi Sofije Grmuše i Aleksandra Vranješ protiv MUP-a RS zbog disktiminacije, donio presudu kojom je utvrđeno da je MUP Republike Srpske izvršio neposrednu, višestruku i produženu diskriminaciju prema članovima neformalne grupe “Pravda za Davida”, a što je dovelo do povrede prava na slobodu kretanja i njihovu ravnopravnost sa drugim građanima.

Na tu presudu Pravobranilaštvo Republike Srpske je uložilo žalbu.

Odlučujući po pomenutoj žalbi, Okružni sud u Banjaluci održao je 16. maja raspravu pred vijećem tog suda, na kojoj su ponovo izvedeni materijalni dokazi i saslušani svjedoci.

“Održano je ročište pred vijećem u Okružnom sudu, izvedeni su materijalni dokazi i saslužani svjedoci kao i u prvostepenom sudu. Gledali su se snimci koje smo mi priložili kao dokaze i gdje se jasno vidi diskriminacija nas, članova grupe Pravda za Davida. Mene su saslužali i postavili su mi pitanje da li se slične situacije i dalje dešavaju, a odgovorila sam potvrdno. Što se tiče Pravobranilaštva oni nisu postavljali nikakva pitanja i nisu imali svjedoke, što je bilo i na prvostepenom sudu. Nisu priložili nikakv dokaz koji bi osporio naše navode”, rekla je za BUKU Sofija Grmuša nakon održnog ročišta sredinom maja.

Dodala je da se u žalbi navodi da su one provocirale i izazivale policijske službenike i da su nas oni tjerali zbog toga.

“Međutim, nije priložen nikakav dokaz vezano za te navode. Ti navodi nisu tačni, što se vidi i iz materijala koji smo mi priložili. Na snimcima se jasno vidi da policija prilazi nama iz čista mira. Naša advokatrica smatra da je ovo bilo suvišno da se održi na sudu, jer se sve vidi crno na bijelo i prvostepeni sud donio je takvu presudu sa razlogom”, istakla je Sofija.

Grmuša kaže da ono što je njima policija radila čisti teror. 

“Moj život zbog svega toga je potpuno promjenjen, donekle i uništen baš zbog te policijske represije, hapšenja i praćenja. Zbog svega toga ja ne živim normalan život niti vjerujem da ću ga ikad moći živjeti u ovom gradu, bar dok je trenutno ovakvo stanje kakvo jeste. Niko od tih policijskih službenika neće krivično odgovarati za ono što nam rade”, ističe Sofija.

Izvor: Buka

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI