Optuženi u predmetu respiratori stigli na suđenje, u toku svjedočenja odbrane

Suđenje optuženima za nabavku respiratora u Federaciji BiH nastavlja se danas, a bit će održano ročište na kojem odbrana Fikreta Hodžića poziva svoje svjedoke.

Na prethodnom ročištu je, kako je najavljeno na jednom od ranijih suđenja, trebalo da svjedoči sam Fahrudin Solak, koji je jedan od optuženih u predmetu i koji je najavio da će biti posljednji svjedok svoje odbrane. Njemu je sudija Branko Perić savjetovao da to nije najpametnija ideja, a izgleda da je on odlučio prihvatiti savjet s obzirom na to da je umjesto njega, počela odbrana Hodžića.

Zbog sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM, optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor Srebrne maline Fikret Hodžić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Vlada FBiH i FUCZ su angažovali poljoprivrednu firmu da obavi veliki posao iz oblasti medicine pa se stoga sumnja i na trgovinu utjecajem i pribavljanje protivpravne imovinske koristi nastale usljed nabavke respiratora koji su u tom momentu bili potrebni bolnicama u Federaciji BiH.

Ranije je vještak ekonomske struke kojeg je angažovalo Tužilaštvo BiH rekao da je Hodžićeva Srebrna malina uzela čistu dobit od ove nabavke u iznosu od 740.000 KM. Svjedok odbrane Fikreta Hodžića ističe da je zarada od ukupnog iznosa bila 6,6 posto zaključujući kako to nije mnogo novca.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI