OSTAJE DA BOLU PRKOSI: Uposlenik institucija BiH 9. januara rugao se državi od koje živi pa dan kasnije došao na posao

Nije poznato do kada će državni službenici – a Močića je u institucije BiH uhljebio njegov SDS - kao članovi političkih partija moći da krše i derogiraju zakone, osim što se rugaju žrtvama i državi koja ih plaća

Na fotografiji koju vidite je Teodor Močić, uposlenik Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, i to odsjeka koji se bavi obezbjeđenjem.

Fotografija je nastala 9. januara ove godine u toku vanustavnog obilježavanja dana RS-a u Istočnom Sarajevu.

Inače, Močić je zadužen za poslove unutrašnjeg obezbjeđenja, i to svih zgrada državnih institucija, u zavisnosti od potrebe. Kao državni službenik radi već nekoliko godina.

Osim što je kao uposlenik institucije države čiji Ustav i zakone ne poštuje odnosno derogira entitetski režim i lično učestvovao u događaju koji simbolizira početak rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, Močić je prekršio i zakon koji mu, kao državnom službeniku, jasno propisuje pravila ponašanja.

Naime, Član 54 Zakona o državnoj službi u institucijama BiH određuje da se „državni službenik može smatrati krivično odgovornim zbog kršenja službenih dužnosti utvrđenih ovim zakonom, nastalih kao rezultat njegove krivnje.

Foto: Član 54 Zakona o državnoj službi

„To se, prije svega, odnosi na povrede službenih dužnosti koje predstavljaju krivično djelo protiv službene dužnosti ili drugo krivično djelo, odnosno prekršaj kojim se nanosi šteta ugledu državne službe, što čini djelatnika nepodobnim za rad u državnoj službi“, navedeno je, između ostalog, u ovom zakonu.

Ovakvo ponašanje strogo je zabranjeno i Kodeksom državnih službenika u ovim institucijama.

Foto: Kodeks ponašanja državnog službenika

Iako je prekršio zakon, pravila Službe i ismijao državu i instituciju čiji je uposlenik, Močić se već sutradan, 10. januara, bez problema pojavio na poslu. Treba li napominjati da ne samo što nije pokrenut disciplinski postupak protiv njega, već nije pozvan ni da obrazloži sramni čin svom pretpostavljenom.

Nažalost, na vanustavnoj paradi, koja je izazvala osude čitavog demokratskog svijeta i, uobičajeno, institucija međunarodne zajednice ali bez konkretno poduzetih koraka, Močić nije bio jedini državni službenik. Većina onih koji žive u neposrednoj blizini ili na periferiji Sarajeva, a dolaze iz entiteta Republika Srpska i uhljebljeni su u institucijama BiH, prekršili su zakon i Kodeks, narugali se državi od koje primaju natprosječne plaće, a prevashodno žrtvama, no niko od njih neće odgovarati.

Stoga je već pokrenuto više inicijativa da se protiv svakog državnog službenika koji ubuduće bude učestvovao u entitetskim ili nekim drugim događajima neustavnog karaktera, poput 9. januara, bude pokrenut disciplinski postupak i on bude suspendovan s posla.

Nije poznato do kada će državni službenici – a Močića je u institucije BiH uhljebio njegov SDS – kao članovi političkih partija moći da krše i derogiraju zakone, konkretno o državnoj službi koji Članom 16e propisuje da „državni službenik ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka“.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI