Otkriće američkih obavještajnih službi: Rusija tajno finansirala Milorada Dodika

Crnogorska politička koalicija Demokratski front i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, dobijali su tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne utjecaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, piše Glas Amerike.

Izvor iz administracije, međutim, nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Također, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

“Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i offshore kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbijedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor, prenosi Glas Amerike.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni dijelovi izvještaja američkih obavještajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014, tajno uplatila više od 300 miliona dolara i planira da uplati još stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta širom četiri kontinenta – u okviru napora Moskve da stekne utjecaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala utjecaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i “Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama”, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procjene ruskih napora da utječe na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obavještajna zajednica.

“Mislimo da je ovo samo vrh ledenog brega, i u kontaktu smo sa saveznicima i partnerima da bi prikupili više informacija o ovoj prijetnji”, rekao je zvaničnik, koji je u obraćanju novinarima insistirao na anonimnosti.

Također je dodao da je Washington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog utjecaja” narednih mjeseci.

Zvaničnik je u obraćanju novinarima rekao i da se povjerljive informacije dijele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave utjecaju Moskve.

“Ukazivanjem na rusko tajno političko finansiranje i ruske pokušaje da podrije demokratske procese, upozoravamo ove strane partije i kandidate da, ako tajno prime ruski novac, mi to možemo razotkriti i razotkrit ćemo”, poručio je visoki zvaničnik Bidenove administracije.

Naglasio je i da Washington želi da podigne svijest na globalnom nivou o prijetnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da “jasno stavi do znanja da postoje mjere” da se na to odgovori.

O rezultatima obavještajne procjene i koracima koji se preduzimaju za suzbijanje te prijetnje, kako je saopšteno, depešom su informisane zemlje koje su bile pozvane na Samit za demokratiju i “nekoliko dodatnih vlada” – ukupno više od 110 zemalja.

Američka obavještajna zajednica također, iza zatvorenih vrata, brifuje određene zemlje o ruskom tajnom finansiranju čija su meta “njihove specifične političke sredine”, saopšteno je na brifingu.

“Dijeljenjem ovih informacija, želimo da omogućimo više od 100 vlada da preduzmu nezavisnu akciju protiv ove prijetnje koja podriva njihovu demokratiju. Očekujemo da nam zemlje, koje smo obavijestili, daju svoje informacije o ruskom tajnom političkom finansiranju, što će onda povećati naše razumijevanje ove prijetnje”, zaključio je američki zvaničnik, uz ocjenu da je riječ o globalnom fenomenu za koji je potreban koordinisani odgovor.

Izvori: Klix, Glas Amerike

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI