Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2024.

Otvoren je konkurs za “EU nagradu za istraživačko novinarstvo za 2024. godinu”, kojom će Evropska unija nagraditi najbolje priče nastale u Bosni i Hercegovini tokom prethodne kalendarske godine. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura, a priznanje se dodjeljuje u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“. Nagrada ima za cilj da prepozna i predstavi izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu i da poveća vidljivost kvalitetnih priča.

 

Nagrada se dodeljuje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj, a i ove godine se nagrađuju i najbolje regionalne priče.

Nagradni fond za nacionalna, kao i za regionalna priznanja iznosi 10.000 eura. U svakoj zemlji se dodeljuje prva, druga i treća nagrada za najbolje istraživačke priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) eura.

Svaki kandidat može da nominuje svoj rad za nacionalnu i/ili regionalnu nagradu, a maksimalan broj prijava po kandidatu je tri. Posebnost ovogodišnjeg konkursa je to što članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da za regionalni konkurs predlažu priče koje smatraju relevantnim, čak i ako priča nije inicijalno nominovana za taj nivo konkursa.

Organizator nagrade je Thomson Media, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji medijskih sloboda na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. juni 2024. godine do ponoći po srednjoevropskom vremenu, a svi zainteresovani mogu da saznaju više detalja u vezi prijave na linku.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcij koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo).

 

U prilogu šaljemo social media toolkit, sa primjerima postova i grafika, koje možete koristiti ili prilagoditi za svoje platforme.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja, možete nam pisati na euawardbih@thomsonmedia.de.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI