Pakao porođajne sale – Tužilaštvo ZDK pokrenulo istragu: Šta su sve preživljavale trudnice

Godišnje doktori i medicinsko osoblje u porodilištima na ime mita “zarade” oko dva miliona maraka

Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača su izašli su sa saopštenjem u kome se navodi da su tužioci Zeničko-dobojskog kantona pokrenuli istragu o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima. Ova vijest je naročito važna u kontekstu nedavnog Izvještaja Evropske komisije, gdje se kao jedan od uslova za ostvarivanja članstva u EU navodi i zabrana akušerskog nasilja, te poboljšanje uslova u porodilištima.

Kao odgovor na dokaze o raširenoj praksi podmićivanja i zlostavljanja u porodilištima, tužioci Zeničko-dobojskog kantona istražuju zlostavljanje majki i trudnica u bolnicama, saznaje Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača. Ovi dokazi uključuju video zapise i iskaze iz prve ruke desetina žena koje su tokom porođaja ostavljene da vrište u agoniji. Ljekari su odbijali da im pruže zdravstvenu skrb ukoliko ne daju mito.

Neke žene su rekle da su bile zlostavljane i maltretirane uprkos tome što su dale mito. Dokaze je prikupilo Udruženje Baby Steps, neprofitna organizacija iz Sarajeva koja radi na zaštiti prava roditelja i djece. Korupcija, zlostavljanje i maltretiranje u porodilištima je nadaleko poznat problem u Bosni i Hercegovini koji su bolnice dopuštale, a državni zvaničnici ga ignorisali decenijama.

– Ovakvo užasno zlostavljanje žena koje su u najranjivijim trenucima svog života mora prestati odmah. Ovi sadistički “ljekari” moraju odmah biti procesuirani i oduzeta im ljekarska licenca, rekao je Mark Worth, izvršni direktor Whistleblowing International i Evropskog centra za prava zviždača u Hagu.

Ovo su neka od svjedočanstava žena koje su dale izjave Udruženju Baby Steps:
“Čula sam od poznanica da ko se želi poroditi bez mučenja da mora da nađe sebi doktoricu i plati je”,

“Novac sam ja lično dala ljekaru, 500 KM, uzeo je kovertu. I vjerujte – uz ‘štelu’ jedva sam preživjela”,

“Počela sam ostajati bez daha. Rezali su me i šili bez anestezije, uz zlobne primitivne komentare i trajno mi oštetili kralježnicu. Nikad više u tu klaonicu”.

Polovina žena koje je intervjuisalo Udruženje Baby Steps su rekle da su dale novac ili poklon prije ili poslije poroda. Jedna trećina žena je rekla da se to odvilo u tajnosti, što omogućava ljekarima i medicinskim sestrama da negiraju da je došlo do korupcije. Prosječno mito je 140 KM. To znači da se na mito godišnje u džepove ljekara i medicinskog osbolja ode oko dva miliona maraka, piše N1.

Izvor: N1, Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI