PANDEMIJA I SPECIJALNI RAT PROTIV ZAPADA: Kako su obesmišljene kinesko-ruske teorije zavjere

Američki institut u Fort Detricku je u teorije zavjere stigao mnogo prije 2020. Sovjeti su, davne 1983. plasirali teoriju po kojoj AIDS predstavlja biološko oružje proizvedeno upravo u ovom laboratoriju. Uprkos činjenici da je ova teorija raskrinkana, trideset godina kasnije, u vrijeme kada je ebola započela svoj ubitačan pohod u Africi, laboratorij u Fort Detricku je ponovo označen ishodištem opasnog virusa

Glasine i teorije zavjere su uvijek bile dio folklora u pratnji pandemija. U fokusu i jednih i drugih bili su izvori zaraze, putevi širenja i mogući lijekovi, odnosno vakcine. Danas su društvene mreže bitno obogatile kolorit mogućih i nemogućih teorija zavjere o tome gdje je virus proizveden, gdje plasiran i zašto, a ponuđena su uglavnom laička rješenja za nastalu situaciju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se još u februaru ove godine, na sigurnosnom forumu u Minhenu, požalila da se svijet suočava sa infodemijom – informacijom izobilja, odnosno pandemijom uglavnom netačnih informacija o najnovijem virusu korona – COVID-19. Na društvenim mrežama, te pisanim i elektronskim medijima i u ovom trenutku gotovo je jednako dezinformacija i provjerenih informacija o pandemiji.

ODSUDNA BORBA PROTIV LAŽNIH VIJESTI

WHO je, ponukana lošim iskustvom ranijih pandemija i fatalnih posljedica glasina i teorija zavjere, preduzela korak više od puke koordinacije odgovora na pandemiju. Uspostavila je tim eksperata koji se bave dezinformacijama u virtualnom prostoru i razobličuje, na posebnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije, sadržaje sa brojnih profila piromana informativnog prostora.

U tome joj svesrdno pomažu Google, Twitter, Facebook i druge društvene mreže, uklanjanjem neprovjerenih sadržaja i profila, ali učinak nije posebno velik. I danas možete naći ili na društvenoj mreži dobiti recept za prevenciju ili liječenje od ove virusne bolesti, od obične vode, do bijelog luka, krema i pasta za zube. Trajat će to sve do pronalaska lijeka, a i tada će biti spremnih tvrditi – „znali smo da oni imaju taj lijek od početka, pustili su nas da pomremo, da privreda propadne i da do kraja ovog vijeka zavisimo od njih…“

Foto: I Facebook uklanja lažne sadržaje

U trenucima straha i nesigurnosti ljudski um je sklon prihvatanju stotina ideja, objašnjenja i rješenja, samo da pobjegne od stvarnosti. Stanje katastrofe, kakva je pandemija korona virusom, je idealna kulisa za produbljivanje podjela u društvu, dodatno optuživanje, pa i online ekstremizam. Naime nije dugo trebalo da rasizam, nacionalizam, ekstremizam svih boja, pa i terorizam, dođu na svoje i koriste nastalu situaciju za vlastitu promociju, regrutaciju sljedbenika i „dokazivanje“ ispravnosti svojih ideja.

Ali ostavimo po strani one koji, dokoni u (samo)izolaciji ili iz prizemnih pobuda ”znaju” svu istinu o izvoru, namjeni i putevima širenja korona virusa, ili pak formulu za lijek, na kojem će se dobro zaraditi.

Sve pandemije i ozbiljne svjetske bolesti, od kuge koja je u 14. vijeku poharala Evropu, preko španske gripe, koja je ubila gotovo 50 miliona ljudi, dakle više nego je stradalo u Velikom ratu, koji joj je predhodio, do AIDS-a, SARS-a, MERS-a, ebole i ziko virusa, s kojima se susrećemo posljednjih nekoliko decenija, ama baš sve su bile praćene teorijama zavjere.

Pogledajmo koliko su osnovane današnje teorije zavjere koje se lansiraju iz kuhinja stvarnih globalnih igrača savremenog svijeta, kojima se svi redom pokušavaju predstaviti kao žrtve drugih. I nije na odmet pomenuti: ako su protagonisti teorija zavjere nekada stavove širili i prenosili od uha do uha, danas to otvoreno rade političari, javne ličnosti, intelektualci i mediji svih fela, od štampanih do elektronskih.

KINESKA ULOGA U TEORIJI ZAVJERE

Poći ćemo od Kine, gdje je sve počelo, ili nije. Prema ovoj teoriji – američki predsjednik Donald Trump je započeo trgovinski rat s Kinom, otkrio da ga gubi i posegnuo za korona virusom, ne bi li uništio kinesku ekonomiju. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine je eksplicite optužio SAD plasirajući „prihvatljivu“ teoriju zavjere. Čak je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, po povratku iz službene posjete Kini, krajem februara ustvrdio: “Kina je danas druga ekonomija u svetu tako da nije isključeno da je to deo jednog specijalnog rata protiv Kine“.

Da bi teorija bila ubjedljiva glavne uloge su dodijeljene: Američkom vojno-medicinskom istraživačkom institutu za zarazne bolesti u Fort Detricku, američkim vojnicima-sportistima na Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu i vojnicima učesnicima velike NATO vježbe na tlu Evrope.

Američki institut u Fort Detricku je, inače, u teorije zavjere stigao mnogo prije 2020. godine. Sovjeti su, davne 1983., plasirali teoriju po kojoj AIDS predstavlja biološko oružje proizvedeno upravo u ovom laboratoriju. Uprkos činjenici da je ova teorija raskrinkana, trideset godina kasnije, u vrijeme kada je ebola započela svoj ubitačan pohod u Africi, laboratorij u Fort Detricku je ponovo označen ishodištem opasnog virusa. Tako mu je i ovoga puta povjerena uloga mjesta rođenja novog virusa, koji izaziva bolest COVID-19.

Foto: Fort Detrick

Obzirom da su prve vijesti o oboljelim od ckorona virusa ipak stigle iz Wuhana, trebalo je objasniti otkud baš tu. U tu svrhu kineski zvaničnici su ponudili teoriju po kojoj je 300 vojnih sportista iz SAD (na zvaničnom sajtu Igara 172), koji su uzeli učešće na 7. svjetskim vojnim igrama, donijelo virus sa sobom i „plasirali“ ga na obližnjoj pijaci – Huanan Seafood Marketu. Za ovjeru takve tvrdnje koristio se i podatak da američki sportisti i nisu bili naročito uspješni u sportskim disciplinama. K’o biva, Pentagon je poslao vojnike sa zadatkom, a ne sportskim ciljem.

Kada se ispostavilo da Italija i Španija ubrzanim korakom sustižu Kinu sa brojevima zaraženih, umrlih i mogućih ekonomskih posljedica, onda je ovoj teoriji zavjere dodan i podatak o dolasku velikog kontingenta američkih snaga na teritoriju Evrope, s misijom jednakom misiji američkih vojnika sportista u Wuhanu prošle godine. Da bi lepeza američkih meta bila potpuna, listi je uz Kinu i Evropu, dodan i Iran. Ali o tome nešto kasnije.

Šta, ipak, ne štima u ovoj kineskoj teoriji? Sva do sada publikovana, naučna istraživanja, pokazuju da se radi o prirodnom virusu, koji niti je proizveden u laboratoriji, niti donesen u Kinu s ciljem ugrožavanja druge ekonomije svijeta. Iako su upravo Kinezi u samom početku krili saznanja o virusu, danas možemo reći da je svim zainteresovanim stranama (od Rusije, do Amerike) pružena prilika da se na licu mjesta upoznaju s virusom, preduzetim mjerama i neposrednim posljedicama u pokrajini Hubei. Za sada nema ama baš nikakvih dokaza da je manipulisano sa genetskim materijalom ovog virusa.

S ovim saznanjem, priča o vojnicima sportistima i njihovom krstarenju pijacom egzotičnih životinja u Wuhanu – pada u vodu.

Vojni kontingent na tlu Evrope, govori se o 20.000 vojnika, dio je sasvim druge priče. U januaru ove godine, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu (Švicarska), generalni sekretar NATO-a, general Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje na javnoj debati, za ilustraciju tvrdnje da je odnos SAD i njenih evropskih NATO saveznika posljednju deceniju na najvećem nivou, najavio je da će ove godine trupe SAD-a preći Atlantik i uzeti učešće u vježbi DEFENDER Europe 20, sa ostalim evropskim saveznicima“.

SAD, EU I NATO METE LAŽNIH VIJESTI

Podaci o prvim zaraženima u Italiji objelodanjeni su prije dolaska prvih učesnika vježbe koja se održava na sjevernim granicama sa Rusijom, a ne u Španiji ili sjeveru Italije. Doda li se tome da su i SAD pogođene korona virusom, sa nepredvidivim posljedicama, i da su upravo Sjedinjenje Države postale najveće svjetsko žarište, onda teorija zavjere, plasirana iz Pekinga, nema ni ozbiljnih ni realnih uporišta.

Istina je i da je američki predsjednik Donald Trump korona virus na samom početku pandemije nazvao je kineskim virusom. I neke stvari su mu išle na ruku, prije svega činjenica da je virus otkriven u Wuhanu, kineskom gradu koji između ostalog ima i institut virologije (Wuhan Institute of Virology). Tu je i neosporan podatak da Kina nije promptno reagovala na pojavu virusa, niti žurila da upozori svijet.

Foto: Institut za virologiju u Wuhanu

Međutim, ova teorija zavjere ima iste boljke kao kineska. Virus je prirodan, nije izmakao kontroli, niti je pobjegao iz laboratorija. Uz to, Kina je prva platila cijenu neadekvatne reakcije, a virus je napao skoro cijelu planetu, i nije zaobišao Put svile – put kojim se Kina nastoji potvrditi kao globalna sila. Napadnut je Iran, na sredini tog puta, kao i Italija i Španija, na njegovom kraju.

Iran, koji je godinama živi pod embargom međunarodne trgovine, ozbiljno se suočava sa posljedicama pandemije. U uslovima ograničenih mogućnosti nabavke adekvatne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za stanovništvo, bilo je za očekivati da i ovaj izazov pripiše „cionistima iz SAD“. I političari i mediji u Iranu su jednoglasni u tvrdnji da se SAD obračunava sa Kinom i Iranom, na najbrutalniji način – biološkim oružjem, a sve u cilju održavanja američke političke i ekonomske prednosti na globalnoj areni. Međutim, naučni dokazi da je virus prirodan, opovrgavaju i ovu teoriju.

Rusija je pribjegla drugačijem metodu podgrijavanja teorija zavjere i svraćanja vode na svoj mlin, opredijelivši se da plasira nekoliko teza koje bi trebale potkopati stanje i poziciju koju imaju EU i Sjevernoatlanski savez, ali se nije libila ni da na društvenim mrežama i portalima sumnjivog kredibiliteta ustvrdi da je na djelu biološki rat SAD-a i Kine.

Mete lažnih vijesti, evidentiranih od strane stručnjaka EU koji se bave dezinformacijama na društvenim mrežama, su SAD, EU, NATO, Šengen zona, pa čak i Bijeli šljemovi – međunarodni pokret volontera za pomoć ugroženima.

EU se prikazuje kao organizacija koja je doživjela fijasko, tromom, neprimjerenom i nesolidarnom reakcijom na izazov pandemije, koja ju je zadesila. U tom smislu se posebno potencira suspenzija Šengen zone i odluka o zabrani izvoza medicinske opreme i proizvoda vezanih za pandemiju.

UKINUTE NA HILJADE LAŽNIH NALOGA

Ne može se pobjeći utisku da se radi o porukama plasiranim zemljama zapadnog Balkana da preispitaju svoju proevropsku orjentaciju. Ako se i može priznati da EU nije reagovala najsretnije u prvim danima i sedmicama pandemije, onda se organizirana reakcija, koja je uslijedila onog momenta kada je COVID-19 prepoznala ne samo kao medicinski, već i kao sigurnosni izazov, mora smatrati adekvatnom, ozbiljnom i osmišljenom. Na kraju krajeva, specifičnost organiziranja svake članice EU ponaosob rezultat je njihove tradicije, kulture i sposobnosti konkretnih zdravstvenih sistema. Sa napadom na EU, u svijetu društvenih mreža, ali i ruskih državnih i oligarhijskih medija, plasira se tvrdnja da jedino Kina i Rusija pružaju međunarodnu pomoć državama pogođenim pandemijom, što takođe nije tačno.

Interesantno je da je od strane Moskve prva plasirana vijest u vezi sa koronom bila tvrdnja da je virus SARS COV 2 stvoren u NATO laboratorijama. Saopštio ju je Sputnik, a zatim je uslijedilo njeno ponavljanje posebno na društvenim mrežama. Desetine hiljada lažnih naloga, koji su inače otvoreni da bi podržavali zvanične politike vladajućih struktura, uglavnom u zemljama istočne Evrope, vrlo brzo su se našle u funkciji višekratnog ponavljanja laži o uzgoju virusa u laboratorijama članica Sjevernoatlanskog saveza. I nisu se zaustavili na tome.

Uslijedile su tvrdnje da će se NATO raspasti pod bremenom pandemije, da su NATO vježbe u funkciji širenja COVID-19, te da Sjevernoatlanski savez ne pruža adekvatnu potporu članicama u borbi sa virusom.

Istina je sasvim drukčija. NATO je uspostavljen prije više od 70 godina da bi se odlučno suočio sa krizama i svoj rad nastavlja i danas. Njegova sposobnost da vodi operacije nije ugrožena. Odbrana gotovo milijardu stanovnika i odvraćanje neprijatelja od eventualnog napada na teritoriju članica ostaje u fokusu Saveza, uz intenzivnu podršku članica i međunarodne zajednice na rješavanju pandemije. Ostvareno je na desetine letova transporta presudne medicinske opreme i lijekova u Češku, Italiju, Luksemburg, Nizozemsku, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Slovačku i Španiju.

Foto: Velika NATO vježba „Defender 2000“ bila uredno i transparentno najavljena

Kada su u pitanju vježbe, treba istaći da je Alijansa preduzela nužne mjere opreza i zaštite osoblja i stanovništva na terenu. Vježbe su bile transparentno najavljene, pa i DEFENDER Europe 20, koja je podrazumijevala iskrcavanje blizu 20.000 američkih vojnika na evropski kontinent, a koji nisu akteri kineske zavjereničke teorije. Neke vježbe su prilagođene novonastalim uslovima, a neke i otkazane.

Da zaključimo. Nema apsolutno nikakvih dokaza da je korona virus biološko oružje, bez obzira što su pogotovo Kina i Rusija potrudile da upiru pstom u zapad. Još naivnije zvuče tvrdnje da su vojnici upotrijebljeni kao nosioci i dileri virusa. Ali ostaje nepobitno da se pandemija nastoji iskoristiti za zauzimanje što bolje startne pozicije u svijetu nakon pandemije. U tom smislu se ovoga puta koriste sredstva, poput interneta i društvenih mreža, kojih nije bilo u vrijeme ranijih pandemija.

Ostat će i zabilježeno da su Internet i društvene mreže dale novu dimenziju zavjereničkih teorija, koja može biti pogubnija od samih pandemija, a one su pomaknute ka nastojanju da se osiguraju bolje startne pozicije u uslovima poslije pandemije. U tom smislu treba multiplicirati napore na raskrinkavanju lažnih profila na društvenim mrežama, otvorenim samo da bi se širile fake news i veličali politički lideri i oligarsi. Nedavno brisanje 20.000 profila na Twitteru, među kojima i više od 8.000 iz Srbije koji su veličali SNS i Aleksandra Vučića, bi se mogao smatrati kvalitetnim startom te borbe.

Hamza VIŠĆA
Hamza VIŠĆA
Konsultant za upravljanje i reformu sigurnosnog sektora, umirovljeni brigadir Oružanih snaga BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI