PEDESET DRŽAVNIH SUDIJA PISALO VSTV-u: Privilegujete Tužilaštvo BiH i ugrožavate nezavisnost i efikasnost pravosuđa

Piše: Avdo Avdić

Sve sudije Suda BiH, osim Branka Perića, poslale su pismo svim članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u kojem navode da, izmjenom Pravilnika o ocjenjivanju sudija, VSTV radi na štetu Suda BiH, a u korist Tužilaštva BiH, te time ugrožava nezavisnost i efikasnost bh. pravosuđa.

Nekoliko članova VSTV-a potvrdilo je za Žurnal da su danas popodne zaprimili ovo pismo na kojem sa nalaze potpisi 50 sudija Suda BiH i u kojem se detaljno obrazlaže na koji način bi, izmjenom ovog Pravilnika, državne sudije, faktički, bile kažnjene.

„Sud BiH već godinama ukazuje na nelogičnosti oko propisa u sudijskoj normi, nastoji izgraditi dijalog  sa VSTV, a koji se, zapažamo već duže vrijeme, odbija od strane regulatora pravosuđa“, navedeno je u pismu dostavljenom VSTV-u.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, sa Milanom Tegeltijom na čelu, na sjednici zakazanoj za srijedu trebalo bi usvojiti Izmjene i dopune Pravilnika o orjentacijskim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima. Tim pravilnikom je predviđeno da se državne sudije izjednače sa sudijama na nižem novu pravosuđa, te da im se, ukoliko su u predmetima angažovani stručni saradnici, jedan predmet računa samo 60 posto.

„Sudijama Suda BiH nejasnom normom nastoji se umanjiti realno ostvareni rad, iako stručno sudsko osoblje Suda nema zakonom priznat status za postupanje u predmetu. Za Tužilaštvo BiH  nije predviđeno umanjenje tužilačke norme na 60 posto iako tužilačko osoblje ima zakonom priznat status i postupaju kao ovlašena lica u svim predmetima. Ponovo ambivalentnost na štetu Suda BiH, a u korist Tužilaštva BiH, uprkos tvrdnjama o jednakosti u postupanju“, napisale su državne sudije.

Da se radi o Tegeltijinom privilegovanju Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice bliske HDZ-u BiH i SNSD-u, dokazuju i konkretni primjeri.

U prošloj godini Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH 27 optužnica za ratne zločine. Odjel Suda BiH koji je zadužen za ratne zločine broji 15 sudija. Propisana norma za državne sudije na ratnim zločinima je pet presuda godišnje, što znači da je potrebno da na taj odjel Suda BiH, Tužilaštvo BiH pošalje 75 optužnica, pod uslovom da sve budu potvrđene.

U prošloj godini je, rekosmo, Tužilaštvo BiH poslalo 27 optužnica, od čega su 24 potvrđene. Od potvrđene 24 optužnice, suđenje ne može početi u šest predmeta, jer su optuženi – nedostupni, dok su četiri optužnice spojene u jedan predmet. Dakle, tokom 2018. Tužilaštvo BiH je Sudu BiH, faktički, dostavilo samo 14 optužnica, a da bi sudije ispunile normu, potrebno je da se dostavi 75 optužnica. Time se ruši ukupan rezultat rada Suda BiH, što čelnicima VSTV-a, odnosno Milanu Tegeltiji, omogućava da na čelo te institucije ubuduće dovede svog poslušnika, po uzoru na glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

„Postavlja se logično pitanje – kako je moguće da sudije Suda BiH ostvare godišnju normu od 75 presuda na osnovu 10 optužnica. Navedeno je još jedan primjer ambivalentnog normiranja godišnje norme između Suda BiH i Tužilaštva, na štetu Suda u korist Tužilaštva“, piše u pismu koje su potpisale sve sudije Suda BiH osim Branka Perića.

Sudije navode da  „statistika ne može i ne smije biti osnovni argument za formiranje pravila o mjerilima rada za sudija“, te da bi ovakvo postupanje VSTV-a moglo ugroziti nezavisnost i efikasnost bh. pravosuđa. Na kraju 50 državnih državnih sudija zaključuje da je „statistika jedino čime se nezavisni regulator pravosuđa rukovodi“.

Izvor: (zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI