Policijska represija i zabrana javnog kupljanja i iznošenja stavova prema članovima neformalne grupe građana Pravda za Davida u Banjaluci ne prestaje.

Posljednji povod za hapšenje i višesatno zadržavanje u pritvoru Ozrena Perduva, Miljana Kovača, Sofije Grmuše i još sedam građana bio je najavljena konferencija za novinare koja se trebala održati na Trgu Krajine 7. jula, kao podsjećanje na najmasovnije okupljanje građana iz cijele BiH 2018. godine sa samo jednim zahtjevom Pravda za Davida, utvrđivanje istine o ubistvu banjalučkog mladića Davida Dragićevića, koje ni do danas nije dobilo sudski epilog.

U razgovoru za naš portal Ozren Perduv kaže da mu je teško bilo šta reći novog nakon posljednjeg hapšenja, a što već o tome nije rekao bezbroj puta.

„Jasno je da oni traže bilo koji način da stave tačku na ovu priču, na traženje istine o Davidovom ubistvu. Zanimljivo je i to da su za novu represiju i pritiske iskoristili i činjenicu da zbog COVID-19 u Banjaluci nema službenika stranih ambasada ili drugih međunarodnih organizacija. I još bih htio istači da je bilo sasvim jasno po broju policije i na Trgu i u Policijskoj upravi Banjaluka da su se dobro pripremili za ovaj događaj. I samo našom prisebnošću je izbjegnuto da primjene silu“, istakao je Perduv.

Dodao je i da se u ovom slučaju desilo nešto što se do sada nije dešavalo, a to je da policija upadne na press konferenciju i da je prekine.

„Mi smo tu konferenciju zakazali kao neformalna grupa građana i samo nas troje, Miljan Kovač, Sofija Grmuša i ja smo stali pred kamere i čim je Sofija počela da govori – odmah su pripadnici policije stali između nas i novinara, kazali da naš skup nije prijavljen, da nismo dobili odobrenje od grada i da se odmah raziđemo ili ćemo biti lišene slobode. Čim sam kazao da nije riječ o nikakvom skupu, oni su me uhapsili“, kaže Perduv. Dodaje da je zanimljivo da je jedino protiv njega podnesena prekršajna prijava, dok su ostali obaviješteni da će biti pozvani “nekada u julu na informativne razgovore“.

“Ako je tako, onda se postavlja pitanje njihovog zadržavanja u pritvoru“, ističe on.

Valja istaknuti i činjenicu da je dio privedenih građana, među kojima je i Perduv, iz Policijske uprave Banjaluka odveden u Centar za obuku policije u Zalužanima.

„Svako od naš šestero vožen je posebnim vozilom, i dok sam tamo odvožen nije mi bilo nimalo prijatno. Postavljao sam pitanje zašto nas tamo vode, jer je to daleko od Banjaluke. Ali na sreću, bili su korektni prema nama“, rekao je Perduv.

Ipak, kako kaže, ostaje gorčina zbog činjenice da su svi u pola tri ujutro „kao psi izbačeni iz Centra u Zalužanima“ da se sami snalaze kako znaju i umiju da se vrate u Banjaluku, umjesto da ih je do Banjaluke prevezla policija koja ih je od tamo i odvela.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime