PISMO MIGRANTA (VI): Gledali smo “Aliju” i skoro zaplakali kad se Bakir učepio vratima trezora

Migrantska u Bosni i Hercegovini ne jenjava, iako su sada svi fokusirani na Svjetsko prvenstvu u fudbalu. Osim onih koji su fokusirani novim turskim serijalom “Alija”.

Tako i migranti, zajedno s domaćinima gledaju utakmice, a neki od njih novu seriju u koju su se već zaljubili. Među njima je i naš junak, koji nastavlja da liječi nostalgiju pismima. Kako i na koji način ovaj migrant piše majci u Afganistan o aktuelnim događajima u BiH opet je pokušao da dočara naš saradnik Bosanski Bukvalista.

Priredio: Nedžis HALILOVIĆ

Selam alejkum, draga majko,

uzeh ovaj karataš da ti napišem par redova jer je ovdje u Bosni postalo dosadno. Kiša stalno pada i prije bi ti mogao reći da je jesen, nego ljeto.

Ali zasad još nema poplava, tako da nije došlo do nikakvog pomirenja među ovim narodima. Znaš, draga majko, oni se pomire samo kad su zemljotresi i poplave, ali pisat ću ti o tome drugi put.

Dane provodim sa Ibrom u kampu gledajući televizor. Gledamo Svjetsko prvenstvo, a skoro smo počeli gledati i neku seriju koja se zove Alija, tako da jedva čekamo sljedeći petak jer je u prošloj epizodi u ratu nastrado glavni lik koji se zove Bakir. Očepio se o vrata trezora, a mi smo svi skoro zaplakali. Onda su ga odveli nekoj babi što jezikom liječi i vadi trunje iz očiju, pa sad čekamo da u sljedećoj epizodi nastavi ašikovat sa Sebijom.

IBRO DAVO PARE ZA ESMERALDU

Svi se u kampu nadamo da će se njih dvoje na kraju uzet. Vidi se ljubav između njih. Ibro jedva čeka da vidi kad će u seriji počet dijelit zlatne kašike i kako će Zukićev konj izvršit samoubistvo. Mada, slabo ti Ibro prati Aliju. Ustvari, ne gleda više nijednu seriju još otkako je dav’o pare za Esmeraldinu operaciju očiju. Pa su ga kasnije svi zajebavali.

Otad Ibro prati samo utakmice.

Srbi su ispali, al Rvati još nisu. Kaže Ibro da će i oni uskoro. Uglavnom, ovi naši muslimani se tome najviše raduju, iako njihove reprezentacije ni nema u Rusiji. Ali teško je majko draga slušat ove bosanske komentatore dok prenose utakmicu. Ibrin drug dolazio i govorio za tog nekog koji je prenosi Rvate i Dance da se ponaša ko podguzna muha. Ja sam pokušo to da razumijem, ali nisam shvatio, kakva muha i pod čime? Ovaj neki sinoć promuko, pa se na Fejzbuku onda povela ta neka akcija da mu kupe novi glas. Sva sreća pa ja ne razumijem najbolje bosanski, ali čujem Ibru kad im psuje sve nepismeno.

Čudan narod, rekoh ti ja.

Eto, otkako sam u ovoj državi shvatio sam da predstavnici ova tri naroda čine Predsjedništvo. Uglavnom, ova država ima tri predsjednika, a isto ko da nema nijednog.

Kaže Ibro da je njihova Bosna i Hercegovina sa tim tročlanim Predsjedništvom “odrona odrona” u svemu, al to ovim narodima odavle ne smeta da jednom dadnu doktorat, da o drugom snimaju seriju, dok im je treći i profesor i političar i počasni precjednik i pisac. Kaže Ibro da bi valjda zbog toga mogo sad pobjedit taj neki drugi Srbin koji ima svoj helikopter kupljen njihovim parama i s kojim mlati šljive po Laktašima.

Skoro su svojim parama i onom Čoviću platili put u Rusiju da navija za tuđu reprezentaciju. Opet, kad malo bolje razmislim, šta im sve radi taj njihov Čović je i zaslužio doktorat.

IMA TAJ NEKI POŠTENI ŠPIRIĆ

Ibro kaže da u Bosni ima i poštenih političara. Eto, ima taj neki Nikola Špirić koji se bavi politikom više od dvajst godina i dvajst godina prima platu od 5.000 maraka i eto, sad odlučio da sebi malo smanji platu jer je pošten čojk, a i napisao je nekakvu knjigu, pa je rasprodo i od nje kupio sebi stan u centru Beča. Šta da ti kažem, sposoban i radišan čojk.

Njemu je onaj Dodik šef. Znaš za Dodika, piso sam ti par puta o njemu. Onaj što čas hoće da se otcijepi, čas hoće referendum, čas paradu… Njega i ja više ne slušam. U Bosni sam nekoliko mjeseci ali taj Dodik ti je ko pokvarena ploča. Sve jedno te isto brblja, a narod mu oduševljeno skandira. A najviše voli da zapjeva kad su velika veselja pod šatorima. Ibro kaže da su ga najviše zbog toga prozvali Baja.

Majko moja, ljubi mi Afganistan i rodnu grudu. Sad da se ikako mogu vratit nazad, vratio bi se. Al Ibro kaže da nas neće pustit prije izbora, a izbori im tek u oktobru, a i sad će sezona ljetovanja, pa kad se ovi političari iz Bosne vrate sa ljetovanja odoše na zimovanje i tako ukrug.

Tako da… bojim se da ne završim ovdje u Bosni zastalno. Valjda neću.

Ima njih što i na crno prebacuju ljude preko granice, pa samo dok zaradim kakvih para, odoh i ja.

Do tada, ja ću ti pisat’, a ti se ne sikiraj ništa za mene. Nego, ljubi sestru i reci amidži da ću mu poslat pare čim se zaposlim u Njemačkoj.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI