PISMO MIGRANTA (XVII): U Bosni nakon dvije godine uz učenje dove otvorili prvi sloj asfalta od 880 metara

Migrantska kriza u našoj zemlji i dalje traje, a naš junak iz Afganistana polako se miri sa sudbinom da bi mogao još godinama ostati u BiH.

Izborna kampanja u BiH je u punom jeku, pa se i migranti sve više adaptiraju na novonastale okolnosti, pojedinci čak participiraju u aktuelnim političkim i drugim događajima u zemlji. Drugi, opet, žele glavom bez obzira da pobjegnu odavde, međutim hrvatska ih policija nekako batinama uspijeva da ubijedi da ipak ostanu u BiH.

Naš junak i dalje liječi nostalgiju pismima majci u Afganistan, a kako je to izgledalo u posljednjem njegovom pismu opet je pokušao da dočara naš saradnik Bosanski Bukvalista.

 

Priredio: Nedžis HALILOVIĆ

Selam alejkum, stara majko.

Neki dan sam sa Ibrom izašao u grad, a Ibro izgleda voli da šeta pa me zovne sa sobom, a ja nemam neka pametnija posla ovdje u kampu i eto izađem s njim. Bili smo u Sarajevu, na Baščaršijii, i na okolnim banderama vidjeli svakakvi nalickane ljude u nekakvim čudnim odijelima. Oni majko izgledaju tako ko da ih oblače jednom u dvije godine.

Ovdje je inače sve u znaku predstojeći opštih izbora u i svi oni sa tih postera su obećavali bolji život Ibri i ovim ljudima ovdje, napredak, nekakvu državu za čovjeka… Ibro i ja se nismo žurili, pa smo pomalo zastajali pored svakog tog postera da ih Ibro dobro omjeri i dobaci pokoji komentar, ili da se već odluči za koga će da glasa, jer još nije donio tu odluku od koje zavisi mnogo toga, kako kažu ovdašnji političari. Uglavnom, plakata ima svakakvih. Zelenih, crvenih, plavih, narandžastih…. Ibro se najviše zadržavao kod onih zelenih plakata. Gledajući ih, promrmljao bi sebi nešto u njedra i vrteći glavom opalio jednu od bezbroj psovki koje on koristi inače.

SEBIJA NA VODI

Mada meni nije jasno zbog čega psuje kada svi ovi likovi sa postera žele samo da Ibri obezbjede bolji život. A znao bi usput i dobacit da nije zadovoljan nekakvim malešnim životom u Sarajevu, tako reče, jer kaže da u Zenici neki Kasumović i Šepić imaju bilborde veličine fudbalskog igrališta, pa ih ni sljepac ne može profulat, pa se eto tako zna da imaju para i da će dat i narodu. A u Saraj’vu sve neki posterčići, pa Ibro kaže da se onda narod najviše boji takvih kokuza, jer kad dođu na vlast sve će pokrast što je ostalo.

Evo, vidi ovog, reče Ibro, a mi zastadosmo pored nekog plakata na kojem je povisoki bradati lik sa mladežom iznad usne, kao kod Merilin Monro. Velikim slovima iznad glave mu pisalo Konaković Elmedin i pozivao se na narod i pravdu. Ibro kaže da je on bivši košarkaš i da je ga gledao neki dan kako u Sarajevu pušta golubove. Ostvario je tripl-dabl. 19 puštenih golubova, 13 dodanih golubova i 15 ukradenih. Mada Ibro kaže da je taj Elmedin više na Facebooku nego u politici.

Onda je stao kod nekog plakata na kojem je nekoj plavuši sa ozbiljnom facom, iznad glave pisalo SBB. Uperio je prst u nju i pitao me;

Vidiš ovu?

– Vidim, rekoh.

– To ti je Fahrina potpresjednica, njoj su neki dan zapalili džip. Kažu ljudi, prva emocija koju je ikad pokazala u životu jeste kad je vidjela svoj zapaljeni džip, al ne sikiraj se, kupiće njoj Fahro još bolji.

I tako, najviše je bilo onih zelenih plakata na kojim su se razmjenjivali svakojaki likovi, a neki njihovi posteri su bili i na kontejnerima za smeće. Mada se Ibro raznježio kad je u nekoj trgovini kupio flašu obične vode sa likom Sebije Izetbegović. Nešto mu u očima zasjalo i rekao je da će flašicu ponijeti kući i čuvati je kao uspomenu.

Kasnije, kad smo nastavili našu šetnju kroz sunčano Sarajevo, Ibro se ponovo vrati na politiku i reče da se pojavila neka nova stranka koju predvodi neki Mirso Kuka. Meni je to smiješno jer me asociralo na Kapetana Kuku, ali ovaj banovićki Kuka umjesto piratstva radi šćumurom i to ne smeta narodu da veselo skandira “Kuko majstore, Kuko majstore”, ali tak’i ti je narod ovdje. Skandirao bi bilo kome od koga ima nekog hajra.

I ČOVIĆ PIO SAMO JEDAN JOGURT

Skoro su negdje u Bosni političari nakon dvije godine radova otvorili prvi sloj asfalta dužine 880 metara, a kad će drugi, niko ne zna. Srećom, lokalni imam je proučio dovu za otvaranje asflatla pa sad narod vjeruje da izvođač radova na tom putu sa nestrpljenjem čeka da za šest godina počne raditi i drugi sloj asfalta kako bi im hodža ponovo proučio i obezbjedio mjesto u džennetu. Takav je narod ovdje, ako hodža negdje prisustvuje nema šanse da će te ko zajebat. Tako barem Ibro priča.

Za SDP je glaso samo jednom u životu i neće više jer nikad nije volio partizane i komuniste koji su nakon II svjetskog rata Ibrinom djedu oteli 10 dunuma zemlje i najnoviji samsungov mobitel.

Još se sutradan vratili i po punjač. A o DF-u i HDZ-u, Ibro može stalno pričat. Centrimetri ga dijele od toga da glasa za Komšića, ali neće zato što je Komšić Hrvat. Ne, mila majko, nije Ibro nikakav nacionalista, ali mu rekli da to mora da bude i da može glasat samo za muslimane, ali eto, Ibro kaže da je Komšić musliman, stalno bi glas’o za njega.

Problem je što Bošnjaci, kojih ima mnogo više od Hrvata, svojim glasovima izaberu Hrvata za Predsjedništvo koji nije pravi Hrvat kao što je Hrvat za kojeg glasaju Hrvati. Znači, Bošnjaci osim za svoga predsjedavajućeg glasaju i za hrvatskog, Komšića, što ne godi Hrvatima iz Hercegovine jer oni imaju svoga kandidata, Čovića, koji je mnogo veći Hrvat od Komšića, i skroz je ugrožen i majoriziran jer ima puno više para, tako da ispada da ovi izbori i nisu opšti izbori nego se na ovim izborima bira najveći Hrvat. Ibro razmišlja da i on glasa za Komšića jer od bošnjačkih kandidata svi mu zvuče odbojno, ali eto opet nije siguran. Brine se da se Hrvati ne naljute, pa zatraže svoj entitet i porno kanal na hrvatskom jeziku.

A i Ibro kaže da mu je nekako žao tih Hrvata. Još za vrijeme Jugoslavije su bili obespravljeni i nisu smjeli reći da su Hrvati, pa su čitav život morali da piju jedan te isti jogurt. I onda kada ih je Franjo Tuđman poveo u slobodu, zapadoše u Federaciju u kojoj im Ibro bira predstavnika kojeg ne vole jer je Komšić uvijek pio tri vrste jogurta. I nije tu do toga ko je Hrvat, a ko nije, nego je upravo do jogurta!! Eto, naprimjer, niko se ne bi ljutio da Ibro glasa za Čovića jer je Dragan oduvijek pio jednu vrstu jogurta, problem je kad se glasa za Željka jer Željko oduvijek pije više vrsta jogurtova.

DODIK SE DRUŽIO SA KAČAVENDOM

Iako je Sarajevo u Federaciji naletili smo i na par postera kandidata iz Republike Srpske. I tamo je predizborna kampanja uzela maha, pa kandidati svoje protivnike ne štede i koriste se svim i svačim. Tako se iz SDS-a koriste neopisivim gadostima, pa govore da je svekrva od Željke Cvijanović muslimanka! Mo’š mislit, draga majko??

Jednu tako veliku Srpkinju da vrijeđaju takvim gadostima. Skoro im je tamo u Banjaluku treb’o da dođe onaj Lavrov iz Rusije i da otvori neki srpsko-ruski hram, ali je pomjerio dolazak kad je čuo da će Kačavenda da predvodi litiju.

Kad sam već kod Kačavende, koji je toliko dobar pop da puno voli druge ljude, a najviše djecu, da ti kažem da je neki dan u Beogradu bila gay parada. Tu se, draga moja majko, skupi svakakvih muškaraca i žena, pa se muškarac ljubi sa muškarcom, a žena sa ženom i tako sve pršti od ljubavi. Ibro kaže da u Bosni još nije bila nijedna gay parada, ako ne računamo izbore, ali opet kaže, jednog dana kad gay parada dodje u Bosnu, Srbi će imat svoju sopstvenu paradu, Bošnjaci svoju i Hrvati svoju, tako da će BiH osim tri predsjednika imati i tri gay parade. Zasad ih većina ode iz Bosne u Srbiju i šetaju Beogradom na paradi ponosa, ali ne zalaze u zabačene dijelove grada jer ih lokalne siledžije mogu pretući palicama ili neka baba da ih ovjeri u glavu. Tako ti je u Srbiji, otkako ih je Stiven Sigal posjetio svaka baba ima pištolj i niko im više ne krade tašnice.

A ja eto barem znam da kad dođem u Njemačku da se ne zaposlim kao perač prozora jer, kažu, tamo na zapadu svakih deset sekundi umire po jedan perač, ali ti se puno ne sikiraj za mnom. Nego reci sestri da ću joj kupiti onu jaknu što joj se svidja, a amidži da ću mu vratiti pare što mu dugujem.

Allahimanet.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI