Počelo suđenje Slavku Puhaliću, Karadžićevom i Mladićevom svjedoku odbrane

Pred Sudom Bosne i Hercegovine je 5. septembra počeo glavni pretres na suđenju protiv Slavka Puhalića, Dragana Škrbića i Rajka Damjanovića, optuženih za ratne zločine počinjene tokom rata u logorima Trnopolje i Keraterm u Prijedoru.

Optuženi se terete, između ostalog, za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima je bilo i maloljetnica. Jedna od njih je preminula od posljedica zlostavljanja, a silovanje je izazvalo prisilnu trudnoću i porod kod dvije žrtve.

Od posljedica zlostavljanja preminuo je najmanje 21 zatvorenik, a pet ih je odvedeno u nepoznatom pravcu te njihova tijela do danas nisu pronađena, saopštilo je ranije Tužilaštvo BiH.

Više od 30 hiljada građana nesrpske nacionalnosti je bilo bespravno zatvoreno u prijedorskim logorima „Trnopolje“, „Keraterm“ i „Omarska“, koje su 1992. godine osnovali Krizni štab i druge civilne i vojne vlasti opštine Prijedor.

U logorima su žrtve bile mučene, silovane i ubijane, a optuženi su pridonijeli ovim zločinima, navedeno je prilikom objave optužnice, koju će Tužilaštvo BiH dokazivati izjavama 180 svjedoka, tri vještaka, te prilaganjem više od 900 materijalnih dokaza.

Puhalić je bio ratni pomoćnik komandira logora Trnopolje, te svjedok odbrane na haškim suđenjima Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) i Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, koji su osuđeni na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i brojne druge zločine.

Puhalić je tokom svjedočenja Mladiću tvrdio da su nesrpski civili „sami dolazili u logor zbog zaštite od srpskih jedinica van kontrole“, te da su „mogli sami otići kad god su željeli“, što su demantovali brojni preživjeli svjedoci.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u decembru 2022. godine, uz Puhalića, Škrbića i Damjanovića, za ratne zločine optužilo još i Željka Rudaka i Dragomira Šaponju, koji su nedostupni pravosuđu i za kojima je raspisana potjernica, te Dragoja Čavića, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH u međuvremenu povuklo optužnicu.

Optuženi se terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, tokom napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora.

Radio Slobodna Evropa

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI