Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy obratio se građanima BiH povodom Opštih izbora koji se održavaju sutra.

Njegovu poruku biračima prenosimo u cjelosti:

“Sutra imate važnu priliku da se čuje vaš glas kada je u pitanju budućnost kakvu želite za sebe, svoju djecu i unučad. Pozivam vas da glasate. Možda ste razočarani ili čak ljuti zbog stanja u kakvom se Bosna i Hercegovina danas nalazi. Izborni dan je prilika da svojim liderima kažete šta mislite o njihovim uspjesima i neuspjesima. Ovo je prilika da svoje lidere pozovete na odgovornost. Ukoliko smatrate da vaši, izabrani predstavnici nisu radili za vaše dobro tokom prethodne četiri godine, ne dajte im svoj glas. Izaberite nekog novog. Ako za četiri godine zaključiteda ta osoba nije bila ništa bolja, ne dajte ni njoj svoj glas. Zapamtite, izbori nisu prilika samo za političare da se obrate vama, nego i za vas da se obratite političarima.
Možda niste entuzijastični po pitanju bilo kog kandidata čije ime će se sutra naći na glasačkom listiću. To se može desiti u svakoj demokratskoj zemlji, uključujući moju, ali demokratija ne može preživjeti ukoliko je ljudi aktivno ne grade i štite, a glasanje na izborima, više od svega, znači baš to. Bez aktivnog učešća građana, demokratija se vremenom urušava. Bilo da u potpunosti zataji, bilo da korumpirane elite zarobe institucije da služe njihovim interesima, hineći demokratiju spolja, ali nagrizajući njenu srž. U konačnici, vi ste ti koji svojim učestvovanjem, iznošenjem svojih stavova i glasanjem činite da demokratija funkcioniše!

Zato vas pozivam da sutra glasate i učinite da Bosna i Hercegovina bude onakva kakvu je vi želite. Hvala vam.”

Obraćanje ambasadora SAD možete pogledati na ovom linku.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime