Potpisan protokol o zaštiti braniteljica ljudskih prava

A.Š.
 
 
Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava potpisan je danas između Ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Semihom Borovac, predsjednicom Fondacije lokalne demokratije, Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić, predsjednicom Mreže policijskih službenica.
 
 
Protokolom su definisani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.
 
 
Potpisivanju Protokola u zgradi Vijeća ministara BiH prisustvovao je i ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos. U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu.
 
 
Također su definirani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.
 
 
Fondacija lokalne demokratije je sa Mrežom policijskih službenica implementirala projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH” a cilj je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava i stvaranje uslova za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.
 
 
Projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH” podržala je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI