Potpisan sporazum: Građani u regionu će se kretati samo sa ličnim kartama

Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Na današnjem Samitu govorilo se o regionalnoj saradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj sigurnosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regionu i svijetu.

U svom obraćanju predsjedavajući Tegeltija naglasio je značaj Berlinskog procesa za region, putem kojeg se podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana.

Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Vijeća ministara za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM), te naglasio da to nije alternativa za EU, već mogućnost za brže pristupanje EU.

On je rekao da nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regiona, putem kojih se otvaraju nove perspektive saradnje i novi benefiti za građane, nema alternative.

Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi.

Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastavit će jačati regionalnu saradnju važnu za svakodnevni život približno 18 miliona ljudi u regionu, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uvjeta za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI