Povećana opasnost od nehotičnog sukoba Rusije i Evrope

Nagrizanje sporazuma o kontroli naoružanja, raspoređivanje dodatnog oružja i napetosti zbog vojnih vježbi povećali su opasnost od nehotičnog vojnog sukoba između Evrope i Rusije, prema godišnjem minhenskom bezbjednosnom izvještaju.

Izvještaj naslovljen “Do ruba – i nazad?” navodi sve veći pritisak na ugovore o nuklearnom razoružanju, poput Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, i zabrinutost za bezbjednost u istočnoj i srednjoj Evropi.

“NATO ustrajava na tome da ne želi novu trku u naoružanju s Rusijom, ali trenutno stanje moglo bi da dovede do daljnjeg pogoršanja bezbjednosnog stanja u Evropi”, piše u izvještaju koji će formalno biti objavljen danas, pred Minhensku bezbjednosnu konferenciju sljedeće sedmice.

“U ovom opasnom stanju stvari pogrešne procjene i nesporazumi mogu lako dovesti do nenamjernog vojnog sukoba”, dodaje se u izvještaju.

Približno 500 visokih vladinih i vojnih zvaničnika iz Evrope, Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Zaliva raspravljaće o bezbjednosnim izazovima na godišnjem skupu u Minhenu od 16. do 18. februara.

Sukob u Ukrajini, isto tako, predstavlja veliku prepreku popuštanju napetosti između Rusije i Zapada, navodi se u izvještaju, napominjući da će odluka SAD-a da opskrbi oružjem Ukrajinu vjerovatno zacementirati sadašnju pat-poziciju.

Izvještaj navodi i da se istočna Evropa muči u atmosferi borbe za bezbjednost, uhvaćena između Evropske unije i NATO, s jedne, i Rusije, s druge strane, u doba kad je EU politika Istočnog partnerstva izgubila na zamahu i kad ima malo šansi da će NATO primiti nove članove u doglednoj budućnosti.

Vijesti, ipak, nisu samo loše, ističe se.

Ekonomski rast i poboljšano javno mišljenje daju “više nego tračak nade” za EU na ekonomskom frontu.

Osim toga, napredovala je vojna saradnja na istočnom boku NATO, a Savez sada reformira svoju vojnu zapovjednu strukturu.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI