PRAVDA (ZA DAVIDA) SPORA ALI DOSTIŽNA: Dolazi li vrijeme za krivično gonjenje pripadnika policije zbog proganjanja ljudi?

Banjalučka policija je protiv članova Pravde za Davida tokom maja 2019. godine podnijela 80 prekršajnih naloga, no svi dosadašnji sudski procesi okončani su u njihovu korist

Zaim Šibić, član neformalne grupe građana Pravda za Davida, za osam dana dobio je osam prekršajnih naloga. Razlog je što je, prema tvrdnjama pripadnika MUP-a RS, tokom maja 2019. uzvikivao ispred banjalučkog Hrama Hrista spasitelja „Pravda“.

U prekršajnom postupku je pravosnažno oslobođen, odnosno sve žalbe komandira Policijske stanice Centar na prvostepene presude su odbijene.

Podsjećamo, policija je protiv članova Pravde za Davida tokom maja 2019. godine podnijela 80 prekršajnih naloga, no svi dosadašnji sudski procesi okončani su u njihovu korist.

To je i bio povod da članovi grupe Pravda za Davida u četvrtak, 27. maja podnesu Okružnom tužilaštvu u Banjaluci krivične prijave protiv policijskih službenika koji su izdavali prekršajne naloge članovima Pravde za Davida zbog uzvika „Pravda“ ispred Hrama Hrista Spasitelja u navedenom vremenskom periodu. Krivične prijave su podnesene i protiv načelnika Policijske uprave Banjaluka i komandira Policijske stanice Centar.

U krivičnim prijavama navedeno je da se opravdano sumnja da su osumnjičeni počinili četiri krivična djela.

„Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja i povreda ravnopravnosti građana“, naveo je Ozren Perduv, ispred neformalne grupe Pravda za Davida.

Iz grupe poručuju da je sve bilo vidljivo prilikom suđenja, kada su, kako kažu, policajci uprkos zakletvi govorili neistinu.

„U više od 80 naloga više puta je navedeno da su građani uznemireni. Sudija je pitao imaju li nekog ko je uznemiren od građana – oni nemaju. Sve su slagali i zbog toga će morati da odgovaraju“, poručio je Perduv.

Pred Osnovnim sudom Banjaluka vodilo se ili se još uvijek vodi više desetina postupaka protiv članova grupe Pravda za Davida, a jednim od postupaka obuhvaćena je majka ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

Prekršajni nalozi izricani su ne samo zbog okupljanja ispred Hrama Hrista spasitelja, nego i u ulici tik uz crkvenu portu, takozvanom parkiću, ali i zbog dešavanja s kraja decembra 2018. kada je uz brutalnu upotrebu sile policija zabranila proteste na banjalučkom Trgu Krajine i silom uklonila sva obilježja javnog komemoriranja i žalovanja za ubijenim mladićem.

Prekršajne prijave su pred sudom padale jedna za drugom, jer pripadnici MUP-a RS, osim vlastitih tvrdnji da su članovi Pravde za Davida remetili javni red i mir i uznemiravali druge građane, nisu ni u jednom slučaju ponudili druge dokaze kojima bi svoje tvrdnje potkrijepili.

Foto: Ozren Perduv

Perduv je stoga uvjeren da je došlo vrijeme da pravosudne institucije preispitaju rad pripadnika MUP-a RS i da se adekvatno sankcionišu svi koji su postupcima prekoračili službena ovlaštenja i stavili se u funkciju onih kojima je bio cilj da se ubistvo Davida Dragičevića zaštaška i ušute građani koji zahtijevaju pravdu.

Stoga se otvara i pitanje, iako s velikom dozom opreza, budi li ovo nadu da bi pravna država mogla da profunkcioniše, a građani da bez straha mogu javno iznositi svoje stavove?

U prilog opreznom optimizmu ide i činjenica da je Osnovni sud u Banjaluci ove nedjelje potvrdio optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Draga Lukača zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom tjelesna povreda“.

U optužnici se navodi da je Lukač prilikom posebne sjednice Narodne skupštine RS, održane 23. decembra 2019. godine, udario tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI