PREDIZBORNA MATEMATIKA U MOSTARU: Na izbore će rijetki samostalno

Piše: A.D.

Izborna kampanja u Mostaru oduvijek je drugačija, rekli bismo i zanimljivija od ostalih izbornih jedinica. Zbog specifičnosti Statuta i sedam izbornih jedinica koje u ovom slučaju čine Grad, koalicije su ponekad “neprirodne“, ali nikad sačinjene od stranaka s različitim predznacima. Jer se podrška nekom od kandidata, recimo u utrci za gradonačelnika iz reda drugog naroda, u Mostaru smatra izdajom. Posljednja je “izdala“ Naša stranka, zahvaljujući kojoj je Mario Kordić postao gradonačelnik. I ponajviše zbog toga, po uzoru na 1997. neke probosanske stranke zagovaraju jedinstvenu listu. Uglavnom ideju okrunjavanja najviše žele u SDA.

– SDA je uvijek za koalicije. Bio sam pobornik i organizator Koalicije za Mostar na prošlim izborima. Dvije stranke iz te koalicije ovog puta su napravile sporazum sa drugim političkim subjektima. Kod nas su u toku unutarstranački izbori i kada se to završi sigurno ćemo se više posvetiti lokalnim izborima i pokušaju pravljenja koalicije sa što je moguće više probosanskohercegovačkih stranaka. Želimo da prvi put dođemo do pozicije gradonačelnika. Mislim da smo to trebali i prošlog puta, kaže predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić.

Nakon potresa i ostavki u SDP-u, ova partija prije svega treba unutarnje pospremanje. Doskorašnji predsjednik Arman Zalihić bio je započeo pregovore o koaliranju, međutim nakon ostavke je moguće i da u vodu padaju načelni dogovori o obećanja. Njegova želja bila je koalicija s NIP-om. Sa SDA i NES-om je izričito u medijskom istupu na BHRT-u odbacivao mogućnost suradnje, međutim danas su okolnosti drugačije. Pitanje je i što želi NiP. Omer Hujdur je najavio otvoren razgovor sa svima u probosanskom spektru.

– Želimo informacije iz prve ruke. Vodimo se samo intereseima građana, rekao nam je.

SDP je pred prošle lokalne izbore bio dobar partner, međutim nakon nedavnih općih je poljuljano povjerenje, jer je SDP za partnera u vlasti birao SDA.

– Razgovarat ćemo, kao i sa ostalima. Organi stranke će donijeti odluku da li su i oni i pod kojim uslovima prihvatljivi. Povjerenje jeste narušeno, jer su u SDP-u cijelo vrijeme zagovarali jedno, a onda uradili drugo. Dosta članstva je razočarano tim njihovim postupkom. Smatram da su pogriješili ili izabrali pogrešan put. Za sve će suditi birači, pa neka tako bude i na ovom primjeru. Neprincipijelno je boriti se protiv nečega 20 godina i onda stati uz to, dodaje Hujdur.

Ne isključuje ni otvoren razgovor sa SDA. Naša stranka je jedan od mogućih partnera nakon kadrovskih promjena unutar stranke, kao i stranke nedavno udružene u novu platformu – PMP, DF,  NES i SBiH.

– I s njima ćemo razgovarati. Tu je sigurno dosta različitih stavova o različitim temama i ne znam kako sve to pomiriti ili približiti, posebno kako se budu bližili izbori. Što se tiče Naše stranke, oni su imali promašaje i pogrešne stavove o Mostaru. Nadam se da nove snage drugačije gledaju na sve, pa i na odnose u gradu koji je po svemu specifičan. Najbolja opacija za probosanske stranke je jedan blok. Ipak sumnjam da bi svi upustili u to. Što manje opcija, to bolje po sve. Teško je sa SDA nakon svih ovih godina. Ipak vjerujem da Bošnjaci mogu imati gradonačelnika. Jednakopravan smo narod, a u stvarnosti na mnogim poljima to u praksi nismo. I zato bi bila odlična poruka ako bismo imali gradonačelnika, naveo je Hujdur.

Prva mostarska partija je bila dio koalicije 2020. zajedno s SDP-om, Našom strankom i Narodom i pravdom. Nakon što su Boška Ćavar i Irma Baralija ostale neopredjeljene između Marija Kordića i Zlatka Guzina, te na taj način pomogle kandidatu HDZ-a u utrci za gradonačelnika, predsjednik PMP-a jasno je kazao da s Našom strankom više neće u savezništvo. Na općim izborima je podržao SDP, a sada se okrenuo novom partnerstvu. Sa DF-om je saveznik bio i 2018.

– Ovo je najbolje rješenje. Prvi put je neko na političkoj sceni Mostara u dijelu koji se odnosi na stranke s bh. ili bošnjačkim prefiksom povukao potez prije SDA. Siguran sam da će građani prepoznati da je vrijeme za politike koje će se primarno baviti lokalnim problemima i kvalitetom života u Mostaru. Dosadilo nam je da se Mostar gleda isključivo kroz prizmu bošnjačko-hrvatskih odnosa i politika i da ovim gradom HDZ i SDA upravljaju od konflikta do konflikta. Od grada su napravili mjesto nacionalnog sukobljavanja i svemu daju dimenziju nacionalnog problema. Od deponije do centralne zone, kupališta Bunica, pa do Starog mosta. Takve politike pripadaju prošlosti. Uspjeli smo okupiti predstavnike političkih stranaka koje se slažu da je vrijeme za rješavanje ključnih problema. Potpisom Platforme prije nekoliko dana taj proces nije završen. Tek je počeo i očekujem da će nam se uskoro pridružiti i drugi subjekti, nevladine organizacije i pojedinci. Otvoreni smo za sve koji zaista žive duh Mostara i žele raditi za dobro građana, kazao je Semir Drljević, predsjednik PMP-a.

Stranke sa srpskim predznakom u Mostaru 2020. su osvojile mandat u Vijećnici. Prvi nakon rata. Uspjeli su to, kažu, jer su bili jedinstveni. Ovog puta će također s jedinstvenom listom, bez obzira što u Koordinaciji srpskog naroda nisu zadovoljni potezima prvog čovjeka SNSD-a u gradu Velibora Milivojevića.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora također neće nastupiti jedinstvene. HDZ 1990 nakon dobrog rezultata prije dvije godine na općim izborima, ovog će puta nastojati ispraviti katastrofalno loš rezultat od prije četiri godine. HRS će na krilima uspjeha 2020. i ove godine samostalno.

– Mi uvijek idemo sami. Nećemo koalirati ni s kim i ne treba nam niko. Pokazale su stranke HNS-a da su majstori izbora poslije 19 sati, tako da ne možemo imati povjerenje u njih. I ne možemo zajedno na liste. Znamo šta se dešava od preferencija, pa dalje. Imali su vijećnike sa po stotinu posto preferencija na deset ili 15 biračkih mjesta, kao da niko drugi nije postojao na tim listama. I to traje godinama. I tako će biti dok ne dođe do tehničkih izmjena Izbornog zakona, kaže Silvio Bubalo iz HRS-a.

Ipak, kada se birao gradonačelnik u vijećnici prije četiri godine, u HRS-u su zaboravili“grijehe“ HDZ-a BiH i bezrezervno podržali njhovog kandidata, populistički podsjećajući na političko Sarajevo i izbor Željka Komšića u Predsjedništvo države. Nisu u HRS-u ni sad zainteresovani za funkciju gradonačelnika, svjesni da je to praktično nemoguće, pa je za očekivati da ni ovog puta dilemu neće imati. Bubalo se osvrnuo na prve koalicije u bošnjačkom korpusu (SBiH, DF, NES i PMP).

– Imali smo to i pred prošle izbore. Njihov kapacitet i ponašanje je pokazalo da nemaju nešto novo za ponuditi, a što SDA-u olakšava djelovanje. Imat ćemo koaliciju SDP-a i NiP na sjeveru, na Zapadu će bošnjačke stranke podržati SDP, kao i na Jugu SDA, predviđa Bubalo.

U HDZ-u su, pak, ponosni na učinjeno u posljednjem mandatu uvjereni u pobjedu, pa im kako kažu, također niko ne treba.

– Ako imate na umu da smo pobjednik prošlih izbora i da smo u posljednjem mandatu na čelu s Marijom Kordićem ostvarili vrhunske rezultate, realno je očekivati da dobijemo i naredne izbore. HDZ je najjača stranka u Mostaru i u Hrvata u BiH, a kakve će biti liste, zaista je prerano o tome. Svako ima pravo da se organizuje kako želi i hoće. Odgovor je jasan – želimo prosperitetan i dobar Mostar. Imamo program i ne obaziremo se šta neko drugi radi, izjavio je predsjednik HDZ-a Mostar Marko Novak.

Mostar je izborna jedinica u kojoj birači gradonačelnika ne biraju direktnim putem, već se on bira između 35 vijećnika natpolovičnom većinom u prvom ili prostom većinom u drugom krugu. U slučaju istog broja glasova u drugom krugu pobijeđuje kandidat koji je mlađi.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI