Premijerka Finske Sanna Marin i predsjednik države Sauli Niinisto saopćili su danas kako bi Finska trebala podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, predsjednik i premijerka su naglasili kako će se zahtjev za članstvo predati vrlo brzo.”Finska mora bez odlaganja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO saveza”, rekli su Niinisto i Marin.

Ujedno, ovo je prva službena najava finskih zvaničnika i znak da Finska ima namjeru da aplicira za članstvo u ovoj organizaciji.

“Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica, ojačali bi cijeli savez. Finska pod hitno mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Nakon što Komitet za vanjske poslove donese odluku o tome da je Finskoj neophodan ulazak u NATO, parlament države će organizovati vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o ovom izvještaju.

Ukoliko parlament ocijeni izvještaj pozitivnim, Finska će obavijestiti NATO o tome kako želi ulazak u ovu organizaciju nakon čega će se i pristupiti ovom procesu.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime