Predstavljen bogat program 40. festivala Sarajevska zima s umjetnicima iz čitavog svijeta

Četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” koji će od 7. februara do 21. marta 2024. biti održan pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 “Kreativno, Alternativno, Fantastično” obilovat će izložbama, koncertima, pozorišnim i filmskim predstavama, najavljeno je na konferenciji za medije danas u Sarajevu.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istakao je da će ceremonija svečanog otvorenja Festivala biti upriličena 7. februara u sarajevskom Domu mladih, te da će joj prethoditi brojni performansi koji će od ranih jutarnjih sati biti izvođeni širom grada.

Tom zvaničnom trećem činu otvaranja Festivala prethodit će drugi čin u sklopu kojeg će 5. februara u Olimpijskom muzeju biti objavljen internacionalni konkurs o temi “Svijet i umjetnost 2064 – 40 Plus”, a 6. februara u SARTR-u će biti održana praizvedba predstave “Goya” Miroslava Krleže koju igra i režija Zijah Sokolović.

Spahić je naglasio da se ovogodišnja “Sarajevska zima”, na kojoj će učestvovati umjetnici iz čitavog svijeta, pridružila inicijativi “Go Green, Festivals!” u kojoj održivost okoliša zauzima centralno mjesto na dnevnom redu Festivala – u logistici, programiranju, obrazovnim aktivnostima i na mnogim drugim nivoima.

Istakao je da Festival realizira muzičke, književne, pozorišne, vizuelne, arhitektonsko-urbanističke projekte na otvorenim i javnim slobodnim prostorima, u institucijama kulture i umjetnosti i komunikacija, te turističkim centrima Sarajeva, na olimpijskim planinama i online programima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Također, Spahić će povodom obilježavanja 40. godišnjice Festivala nominovati 40 Art ambasadora “Sarajevske zime”.

Ceremonija svečanog otvorenja Festivala će biti upriličena 7. februara/FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI