Predstavljena knjiga “Pripovijest o dvoje zaljubljenih”

U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad u Tomislavgradu je predstavljena knjiga “Pripovijest o dvoje zaljubljenih”, autora Enea Silvija Piccolominija, koji će kasnije u svom životu postati papa Pio II.

Knjiga je napisana 1444. godine i jedan je od najranijih primjera epistolarnog romana.

Izdanje koje je na hrvatski jezik prevela i priredila profesorica Maja Tabak Demo iz Zagreba, porijeklom iz Tomislavgrada, sadrži predgovor, iscrpnu Piccolominijevu biografiju, uvodnu studiju o djelu, dvojezičan latinsko-hrvatski prijevod popraćen komentarima te popis bibliografije.

Radnja romana smještena je u Sienu u Italiji i fokusira se na ljubavnu priču o Lukreciji, mladoj udanoj ženi, koja se strastveno zaljubi u stranca Eurijala i želi s njime pobjeći.

Da je ova “Pripovijest o dvoje zaljubljenih” jedno je od najboljih književnih ostvarenja 15. stoljeća te koliko je ovaj naslov bio popularan, govori činjenica da je knjiga u istom stoljeću prevedena na njemački jezik, zatim su uslijedila dva francuska prijevoda, a stoljeće kasnije pripovijest su ljubitelji književnosti mogli čitati i na engleskom, španjolskom, mađarskom, poljskom i danskom jeziku, kazao je jedan od predstavljača Krešimir Tabak.

– Tema je pripovijesti univerzalna i svevremenska, a govori o zaljubljenosti, kozmičkoj sili kojoj teško ili gotovo nikako ne možemo umaknuti, bez obzira u kojoj epohi živjeli i u kojoj starosnoj dobi bili. Zaljubljenost ne bira žrtve, kao ljudska bića svi smo potencijalna lovina, a budući da nema srca koje nikad nije bilo pogođeno ljubavlju, ovaj srednjovjekovni bestseler i suvremenom čitatelju može poslužiti kao utjeha i kao pouka – dodao je Tabak.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI