Preminula hrvatska i jugoslovenska književnica Dubravka Ugrešić

PREMINULA je Dubravka Ugrešić. Književnica i esejistica preminula je danas u 74. godini u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji, potvrdio je zagrebački Multimedijalni institut.

U devedesetima napustila Hrvatsku

Rođena u Kutini 1949. godine, diplomirala je rusistiku i komparativnu književnost 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radila u Zavodu za znanost o književnosti (1974.-1993.). Početkom devedesetih iz dijela medija i javnosti krenuli su napadi na Dubravku Ugrešić zbog njezinih antinacionalističkih stavova, nakon čega je odselila u Amsterdam. Nekoliko je godina provela u Njemačkoj i SAD-u, a od 2001. živjela je i radila u Amsterdamu.

Autorica brojnih knjiga

Od prvih objavljenih knjiga za djecu ranih sedamdesetih, preko postmodernističkih djela poput njezinih najpoznatijih knjiga “Štefica Cvek u raljama života” i “Forsiranje romana reke”, pa do eseja pisanih devedesetih godina u kojima se bavila pitanjima identiteta i nacionalnosti unutar socijalnih, povijesnopolitičkih i kulturnih okvira nastalih raspadom Jugoslavije i padom Berlinskog zida, Ugrešić se etablirala kao jedna od najistaknutijih hrvatskih književnica i esejistica. Njezino je djelo obilježeno rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja, navodi se u priopćenju.

Izvor: index.hr

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI