Procurio sadržaj pisma kojeg je Rusija uputila Vijeću sigurnosti

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski zvaničnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu “prljavu bombu” s nuklearnim materijalom

Rusija namjerava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi “spriječio taj gnjusni zločin”.

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski zvaničnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu “prljavu bombu” s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

PROCURILO PISMO

“Upotrebu ‘prljave bombe’ od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma”, napisao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

“Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti”, napisao je. “Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi.”

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekli su diplomati.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Rusija je u UN-u diplomatski izolirana. Ranije ovog mjeseca tri četvrtine 193-člane Opće skupštine, 143 zemlje, glasalo je za osudu ruskog “pokušaja nezakonite aneksije” četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvalo sve zemlje da ne priznaju taj potez.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI