PROTESTI OPOZICIJE U BANJALUCI: Okupljeni uzvikivali „Mile lopove“, Stanivuković najavio „ustanak protiv privatne države“

Početni triger za organizovanje protesta bila je odluka RAK-a o gašenju zemaljskog signala BNTV uz obrazloženje da ometaju rad predajnika u Hrvatskoj, odnosno odbijanje RTRS-a da BNTV-u, u skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta BiH, omogući ulazak u digitalni sistem emitovanja programa

Pod sloganom Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku u Banjaluci je u organizaciji SDS-a, PDP-a, DNS-a SPS-a i poslanika u Narodnoj skupštini RS Nebojše Vukanovića  održan protestni skup na kojem se okupilo više hiljada građana kako bi izrazili nezadovoljstvo vlašću Republike Srpske, digli glas protiv gušenja medijskih sloboda i brojnih kriminalnih afera koje u kontinuitetu potresaju ovaj bh. entitet.

Mile odlazi, Mile lopove, prolamalo se Trgom Krajine i upravo u toj poruci saželo se sve što građani misle o vlasti u RS-u.

Foto: BN TV

Na protestu je zatraženo da RTRS u roku 15 dana u digitalni MUX uključi BNTV i istaknuto da će u protivnom slijedeći protesti biti organizovani ispred sjedišta javnog servisa RS sve do ispunjenja zahtjeva.

Lider SDS-a Mirko Šarović koju je u ime opozicije iznio zahtjeve naveo je da se od pravosudnih institucija RS očekuje da hitno započnu istrage o svim aferama od izbijanja pandemije korona virusa posebno aferu „kisik“.

Uz to opozicija zahtijeva i smjene ministra zdravlja Alena Šeranića, direktora UKC Banjaluka Vlade Đajića i direktora svih bolnica u RS koje su za liječenje pacijenata koristile industrijski a ne medicinski kisik.

„Dosta je više šatorske politike, hoćemo mlade i obrazovane ljude, hoćemo da budemo dio svijeta“, poručio je Milan Miličević, potpredsjednik SDS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, u obraćanju na početku skupa istakao je „da  je okupljanje na slobodnom Trgu Krajine poruka vlasti da im nikada više ne padne na pamet da guše slobodu“.

Foto: BN TV

„Sad ćemo im reći: Dosta je! Danas se svi zaklinjemo da ćemo u narednih godinu dana otjerati nenarodni režim. Za godinu dana je dan odluke: da li otići ili živjeti“, istakao je Borenović, pozdravljen burnim aplauzom.

Jelena Trivić vlast RS nazvala je izdajnicima, na što su na njene riječi na identičan način odgovorili okupljeni građani.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uz poruku „Trg je slobodan, Banjaluka je slobodna, sada idemo da oslobodimo RS“, istakao je da „ovo nije protestni skup već ustanak protiv privatne države“.

Iako nazvan građanskim na protestu su dominirala stranačka obilježja i jasno definisane poruke i etnonacionalna retorika upućena isključivo srpskom korpusu.

Podsjećamo, početni triger za organizovanje protesta bila je odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o gašenju zemaljskog signala BNTV uz obrazloženje da ometaju rad predajnika u Hrvatskoj koja je na snagu stupila 1. oktobra. Istovremeno, RTRS je odbio je da BNTV-u, u skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH , omogući ulazak u digitalni MUX sistem emitovanja programa. Odluka RAK-a uslijedila je nedugo nakon što je lider SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan radom BNTV-a koga naziva „antisrpskim medijem i dijelom udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog na rušenje RS“ javno zaprijetio da će im rad biti onemogućen.

U međuvremenu na svjetlo dana izašla je i afera „Kisik“, odnosno podaci da su UKC Banjaluka, ali i više bolnica u RS-u, uz znanje ministarstva zdravlja RS  za liječenje pacijenata koristili industrijski umjesto medicinskog kisika.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI