PROTESTI PRED NARODNIM POZORIŠTEM U SARAJEVU: Muriz Memić poručio da će uzeti pravdu u svoje ruke

Ono što imamo su dokazi, a dokazi govore svojim vlastitim jezikom. Forenzika kaže da su Dženan i David ubijeni. Ovo nije borba samo za istinu već vladavinu prava, poručio je advogat Ifet Feraget.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu održani su protesti u organizaciji grupe Pravda za Dženana i Muriza Memića, oca tragično nastradalog Dženana Memića, kojima je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Na protestima je prisustvovalo i više desetina članova grupe Pravda za Davida koji su pristigli iz Banjaluke, a Muriz Memić je danas poručio kako mu je dosta troipogodišnje agonije te da će uzeti pravdu u svoje ruke.

“Pravdu ću preuzeti u svoje ruke, ja neću stati. Jedva čekam da se sastanem sa svojim Dženanom. Saobraćajna nesreća se nije desila. Dalida Burzić je kriminalac, Ševal Kovačević je kriminalac! Ustavni sud, Vrhovni sud. Kome više šta reći, oni ne odustaju, ali ne odustajem ni ja idemo do kraja. Dženan je ubijen, znam ime ubice, ali ga nikad neću reći. Pitajte advokata zašto. Nek to urade institucije i Dalida Burzić”, rekao je Memić te dodao:

“Ponovo počinje suđenje, zašto? Zbog saobraćajne nesreće koje nema. Doktor Kulović je rekao da nije bilo saobraćajne nesreće. Ja prodajem svoje i bratovo imanje i imanje Ifeta Ferageta ako se dokaže da je bilo. Želim da se zakon i pravda provedu po papirima koje sam predao Tužilaštvu BiH”, dodao je Memić.

Na pitanje novinara šta tačno misli pod tim da će uzeti pravdu u svoju ruke odgovorio je da on zna šta će uraditi.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, kazala je da nije jaka koliko je ponosna na svoje dijete.

“Rado bih da mogu s vama zapjevati ovu pjesmu što moj David pjeva, ali ne mogu. U Banjaluci ja ne smijem ime svoga djeteta javno izgovoriti. U Banjaluci ovu pjesmu ne smijete javno slušati. Ne smijete ni pjevati zajedno, ne smijete se okupljati u centru grada, prepoznaju vas – vi ste simpatizeri Pravde za Davida, opasni ste po grad, narod, državu, teroristi, kriminalci… Ovo je zajednička borba, čitave države, ne entiteta”, kazala je Radanović.

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa obje porodice, poručio je da je pravda spora, ali dostižna.

“Nećemo dopustiti da pravda postane sluga, a kod nas je zakon sile na snazi, pa onda automatski pravda postaje sluga. Promijenit ćemo to, pravda mora biti gospodar. Dvadeset godina nas hrane zastrašivanjem, mržnjom, nacionalizmom. Mi se moramo nahraniti prijateljstvom i suživotom i zajedno izboriti ovu bitku do kraja. Muriz i Davor su napravili most prijateljstva, solidarnosti i zajedničke borbe. Ono što imamo su dokazi, a dokazi govore svojim vlastitim jezikom. Forenzika kaže da su Dženan i David ubijeni. Ovo nije borba samo za istinu već vladavinu prava”, poručio je Feraget.

Tokom protesta, koji su trajali oko sat i po, Muriz Memić izveo je performans s kombijem obojenim u nekoliko boja, aludirajući na različite izjave svjedoka tokom trajanja procesa, a na kraju se zahvalio svima, poručivši da su on i Davor Dragičević bez ljudi koji ih podržavaju sve vrijeme ništa..

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI