“PROVALJENA” PRVORAZREDNA MEĐUDRŽAVNA AFERA: Hrvatski udar na ustavni poredak BiH!

Od uspostavljanja nove hrvatske hadezeove vlasti, prije neke četiri godine, zvanični Zagreb aktivno radi na podrivanju ustavnog poretka BiH.

Priča koju su jučer objavile kolege sa portala Žurnal.info jeziva je potvrda da na tlu Bosne i Hercegovine u ovom trenutku djeluju grupe, obavještajne i paraobavještajne strukture, instruirane i koordinirane od zvaničnog Zagreba, bliske i izrazito bliske šefovima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, koje sinhrono rade samo s jednim ciljem: slabljenja i obesmišljavnja institucija BiH te, kad je god to moguće – pokušaja kompromitovanja naše države u međunarodnim okvirima i njenih istaknutih političara koji provode probosanske politike.

NASLIJEĐE TUĐMANOVE POLITIKE

Niz je primjera i bezbroj dokaza koji idu u prilog ovoj tvrdnji. Posljednjih mjeseci gledali smo primjere čak i otvorenog atakovanja na našu zemlju koje se pokušavalo pakovati u tobožne priče “o potrebi konstitutivne ravnopravnosti naroda”, čak i od strane onih koji su se godinama prodavali kao prijatelji (slučaj Tonina Picule i njegovih skandaloznih govora u Evropskom parlamentu).

Da li postoji neki strogo čuvani plan rušenja BiH dogovoren u susjedstvu, jesu li su reinkrirane iste one politike odgovorne za hiljade mrtvih i ratne logore, je li sve samo i isključivo naslijeđe Tuđmanove politike prema BiH –  možda je od svega toga pomalo, no tim prije objavljena priča Žurnala morala bi da digne sve sigurnosne strukture na noge i izazove – ako ništa, a onda maksimalno zaoštravanje diplomatskih odnosa sa zvaničnim Zagrebom!

Istina, u sistemu poput našeg, u kojem ključne funkcije drže i oni političari što čine sve protiv vlastite države, uopće je teško zamisliti jednu takvu odluku a da ne izazove veliku unutrašnju sigurnosnu krizu.

No, stav se mora zauzeti, odgovor se mora poslati!

Podsjećamo, Žurnal je objavio kako su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske “najmanje u dva navrata pokušali da vrbuju pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona”. Isti portal navodi da je u dokumentima, kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, navedeno kako je cilj da se tim akcijama “potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je ‘BiH leglo terorizma’“, što cijeloj priči daje obol prvorazrednog diplomatskog i međudržavnog skandala!

Foto: Hrvatski konzul u BiH Ivan Bandić rukovodio akcijom

Žurnal dalje navodi da su sve ove aktivnosti provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, te da je akcijom na teritoriji BiH koordinirao hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Vrlo interesantno, ali veza sa institucijama Republike Srpske, dalje navodi Žurnal, bio je novinar RTRS-a Mato Đaković (Dodikov čovjek pod povjerenja), kojem je čak dato na raspolaganje i službeno vozilo Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama.

Foto: Novinar RTRS-a i Dodikov čovjek od povjerenja, Mato Đaković, snimljen prilikom ulaska u vozilo sa diplomatskim tablicama Republike Hrvatske

Država sada MORA da pokaže ozbiljnost, a red poteza je slijedeći:

– Hrvatskog konzula Ivana Bandića, ukoliko postoje dokazi (a svi navodi govore da sigurnosne institucije njima raspolažu) proglasiti personom non-grata i protjerati iz BiH.

– Zvaničnom Zagrebu uputiti oštru diplomatsku notu i zalediti sve odnose dok se slučaj do kraja ne istraži i ne riješi.

– Zamjenika Krešića i “kolegu” Đakovića hitno pozvati na odgovornost.

Šta tek reći za skandaloznu ulogu Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatske predsjednice izgubljene u vremenu u prostoru, za koju je “Za dom spremni” donedavno bio “stari hrvatski pozdrav”, a blajburško okupljalište neoustaša “strastište hrvatskog naroda”.

ODGOVOR DRŽAVE

Nema nikakve dileme, njena uloga, i općenito uloga krajnje radikaliziranog HDZ-a Hrvatske, u BiH ne bi imala nikakvo strateško uporište da sama ta politika nema strateške partnere u šefovima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

Stoga ne trebaju da čude – iako su prirodno šokirajuće i degutantne, koalicije naslijeđa i događaja u kojima Čović proslavlja dan početka protjerivanja Hrvata iz RS-a, pa onda u državnom parlamentu ne želi da osudi orgijanje četnika u Višegradu.

Istovremeno, Dodiku ne smeta taj isti Čović na proustaškom maskembalu u Blajburgu, jer se u pozadini tobožnje “nacionalne brige i interesa” kriju njihovi strateško-poslovni međusobni interesi, kao i interesi i povezanost ovog dvojca sa zvaničnim Zagrebom i Moskvom.

To su te političke kreature, to su te politike koje ničega dobro neće donijeti ni svojoj, ni susjednim zemljama, a ni vlastitim narodima, ako ne budu na vrijeme zaustavljene.

Na potezu je država BiH.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI