Radnički pokret najavio sutra protest u Banjaluci, razlog je najava kriminalizacije klevete

Udruženje građana “Radnički pokret” organizovaće proteste u utorak u Banjaluci zbog najavljene kriminalizacije klevete.

Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu, smatraju u Pokretu.

“Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućilo bi se poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije. Isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU. Pored toga, kazne su drakonske i niti jedan prosječni građanin ne bi mogao da ih plati, a ako ne platite kaznu idete u zatvor”, saošteno je iz Udruženja građana “Radnički pokret”.

Ovo udruženje ne podržava najavljene izmjene zakona, “jer se krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora”. Ističu da navedene izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika.

UG “Radnički pokret” nastalo je iz Facebook grupe “Crna liste poslodavaca Republike Srpske”, a osnovano je krajem prošle godine u Banjaluci. Oni pružaju i besplatnu pravnu pomoć radnicima čija su prava ugrožena.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI