Na tekst našeg portala “EKO BOMBA U REGIJI SARAJEVA: Mještani tvrde da iz Hercegovine tajno dovlače medicinski otpad u Krupac!”, reagirao je direktor JKP “Trnovo” d.o.o., sa zahtjevom za „demanti“.

Kompletnu reakciju objavljujemo u nastavku, kao i odgovor glavnog urednika Inforadara.

Odgovor glavnog i odgovornog urednika

Poštovani gospodine Golijanin,

najprije provjerite IT sektor koji vam je „zakočio“ elektronsku poštu, ili pak Vi sami svjesno manipulirate sa mogućnošću transparentne komunikacije. Naša pitanja su na vrijeme poslana na adresu koja je javnosti dostupna na stranici KJP „Trnovo“ d.o.o. Uostalom, zašto bismo poslali pitanja načelniku Opštine Trnovo i direktoru „Albe“, koji su na njih i odgovorili, ali ne samo vama? Ima li tu ikakve logike? Dakle, ne govorite istinu i obmanjujete javnost, najprije ono što jer suštinski bitno – izbjegavate i ovim putem odgovoriti na suštinska pitanja:

  1. Zašto Ugovorom koji ste potpisali sa direktorom Albe BiH d.o.o. gospodinom Jerkićem nije precizirano koja se vrsta otpada odlaže?
  2. Zašto se otpad, i to čak iz Hercegovine, odlaže u nedozvoljeno vrijeme, noću i u vrijeme vikenda, o čemu posjedujemo fotografije i druge dokaze?

Mještanima treba da odgovorite na ova pitanja, prije bilo kakvih drugih pokušaja obmanjivanja javnosti. Također, nije „Inforadar“ taj koji tvrdi da se dovozi i odlaže i medicinski otpad, postoji čitav niz svjedočenja ogorčenih mještana, koji to tvrde imenom i prezimenom, čak pojašnjavaju procerduru spaljivanja te vrste otpada, a što u svom „demantiju“ svjesno prešućujete.

Ono što je, pak, u svemu znakovito jeste da je Ugovor sa „Albom“ potpisan samo nekoliko dana nakon pobune građana Mostara i njihove sumnje da se u sjevernom dijelu njihovog grada odlaže i medicinski otpad. Također je interesantan odgovor na pitanje kakva je ekonomska logika dovoženja otpada iz Mostara budući da je samo za jedan kamion to put u dolasku i povratku oko 300 kilometara?! Prevedeno u brojke, to znači 90 litara nafte, a dodamo li ovome još iznos iz Ugovora za ulazak kamiona od 120 KM i dnevnice za vozača, dobijamo cifru od 400 do 500 KM samo po jednom kamionu. Zar je to vrijedno opravdane uplašenosti građana i ugrožavanja njihovog zdravlja?

U međuvremenu je na adresu Inforadara promptno poslana i peticija nekoliko stotina građana iz opština koje odlažu otpad na vašoj deponiji. Podsjećamo, oni su zahtijevali njeno izmještanje. Pretpostavljamo da „niste dobili“ ni tu peticiju poput našeg e-maila?

Također vas podsjećamo i na izvještaj te analizu o stanju u životne sredine u vašoj opštini. U tim dokumentima se ističe da su otpadne vode među glavnim uzročnicima pogoršanja kvaliteta rijeke Željeznice, a kao jedna od najvećih prijetnji razvoju opštine Trnovo je upravo nepostojanje adekvatne infeastrukture za otpad.

Kao vjerodostojan medij koji se bavi isključivo istinom, Inforadar.ba ne zanimaju bilo kakve političke insinuacije ili politički stavovi neistomišljenika, već isključivo interes građana i naših vjernih čitalaca i borba za pravdu.

S poštovanjem,

Glavni i odgovorni urednik

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime