Prvi potez Fahrudina Radončića, novog ministar sigurnosti BiH, bilo je stavljanje van snage odluke njegovog prethodnika Draga Mektića o imenovanju Perice Stanića za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). U podjeli fotelja nove državne vlasti na tu poziciju, odlučio je Radončić, trebao bi biti imenovan Darko Ćulum, direktor policije RS.

Ova odluka naišla je na oštru osudu javnosti, ali i neformalne grupe građana Pravda za Davida. U saopštenju za javnost navode da prijedlog Ćulumovog imenovanja „još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi“. To je ujedno, ističu, i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada.

Iz navedenih razloga iz Pravde za Davida zahtijevaju od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH da ne prihvate imenovanje Ćuluma na novu poziciju i i tako barem malo vrate nadu u pravdu građanima ove zemlje.

„Umjesto da isti, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smijenjen sa pozicije direktora policije RS i trajno bude udaljen iz bezbjednosne zajednice, Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od strane policije na čijem je čelu“, stoji u saopštenju za javnost.

Iz Pravde za Davida građane BiH podsjećaju i da su inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savjetnike ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

„Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo ‘zaključen’ slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali ‘greškom’. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije preduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili“, pitaju u Pravdi za Davida.

Podsjećaju i Radončića i državne parlamentarce da je Darko Ćulum direktor policije „koja se 25. decembra 2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod koji traži samo jedno – „istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga“. Nakon 25. decembra 2018., dodaje se u saopštenju, uslijedilo je maltretiranje tih istih građana. Policija nad ljudima sprovodi repsresiju kršeći osnovna ljudska prava garantovana Ustavom.

„Zbog toga smo 25.6.2019. Okružnom sudu u Banja Luci podnijeli zahtjev za zaštitu Ustavom garanatovanih prava koja su ugrožena postupanjem policijskih službenika. Zahtjev je podnesen upravo protiv direktora policije Darka Ćuluma. Do dana današnjeg nema odluke suda, iako zakon propisuje da u takvoj vrsti postupaka sud treba hitno da reaguje. Iz istih razloga je i Transparency Interenational BiH prije više od godinu protiv više pripadnika policije RS podnio dvije krivične prijave zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela: zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i povreda ravnopravnosti građana. Do danas nema odgovora iz Tužilaštva na spomenute krivične prijave“, navode u saopštenju.

Pravni zastupnik porodice Dragičević, advokat Ifet Feraget, u izjavi za InfoRadar smatra krajnje neprihvatljivim prijedlog za imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e.

Foto: Ifet Feraget

„Zbog njegove involviranosti u slučaj ubistva Davida Dragičevića i uz poštovanje načela presumpcije nevinosti trebalo bi prije svega provesti istragu koja bi utvrdila da li postoji ili ne postoji njegova odgovornost u vezi načina vođenja policijske istrage u ovom predmetu. Ali istrage nije bilo i nema je, pa je stoga i upitno da li je mogao biti i kandidat za direktora SIPA“, kaže Feraget.

Istakao je da se i ovom odlukom Radončića javnosti šalje poruka koja važi od 1992. godine o etnički podijeljenoj zemlji u kojoj nacionalističke stranke vlast dijele kao plijen i za interese građana nije ih briga.

„Svima je jasno da politika na sofisticiran način kontroliše pravosuđe i sada je sve do samih građana. I njihove spremnosti da ili dignu svoj glas ili nastave da ovo stanje trpe“, zaključio je Feraget.

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da nije iznenađena odlukom o kandidaturi Darka Ćuluma za direktora SIPA-e.

Foto: Tanja Topić

„To je očekivano, jer mi na sceni imamo potpuno ignorantski stav vezan za istragu ubistva Davida Dragićevića. Od, da podsjetim, prvo negiranja policije RS da je taj mladić ubijen, a potom i ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra unutrašnjih poslova RS“, kaže Topić za naš portal.

Navodi da živimo u društvu političkog autizma u kojem kritike javnosti na rad institucija do onih koji ih vode ne dopiru, ili se pak na njih samo izruguju.

„Ne smijemo zaboraviti da je tokom Ćulumovog mandata policija vrlo brutalno krenula na građane, ali kako smo društvo koje podržava nasilje, onda od tuda vjerovatno i slijedi nagrada za represiju“, zaključuje Topić.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime