Film danskog reditelja Thomasa Vinterberga “Another Round” dobitnik je ovogodišnje prestižne filmske nagrade Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma u kojoj se takmičio i bosanskohercegovački film”Quo vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić koji tematizira genocid u Srebrenici.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zahvalili su se timu filma “Quo vadsi, Aida?” na vrijednom radu i doprinosu širenju istine o genocidu.

“Desetine upita o genocidu u Srebrenici dobili smo upravo zahvaljujući činjenici da je ova tema došla do publike širom svijeta. Ponosni smo što je bh. premijera filma organizovana u Memorlijanom centru”, naveli su.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matt Field naveo je da je “Quo vadis, Aida?” historijski, nevjerovatan film čija važnost nadilazi svako priznanje.

“Bravo za Jasmilu Žbanić i sve koji su sudjelovali u izradi”, poručio je Field.

Oglasio se i šef Misije EU u BiH Johann Sattler koji je čestitao Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi filma.

“Iako niste osvojili ovu nagradu, vaš je izuzetan uspjeh je prepoznat širom svijeta i sigurno će se nastaviti. Bravo!”, naveo je Sattler.

Ovogodišnja 93. ceremonija dodjela prestižne filmske nagrade Oscara održana je večeras u Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime