REDOVAN GOST NA USTAŠKOM SKUPU: Blajburg smeta Austriji, ali ne i hrvatskom članu Predsedništva BiH

Brojne austrijske organizacije i udruženja pokrenuli su žestoku kampanju za zabranu okupljanja hrvatskih neonacista u Blajburgu, prenosi Blic.

Na “jednom od najvećih neonacističkih skupova u Evropi”, kako je komemoraciju u Blajburgu nazvala austrijska organizacija “AK Pliberk Bleiburg”, već godinama je redovan gost i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Naime, otkako je u oktobru 2014. godine zasjeo u fotelju člana Predsjedništva, lider HDZ BiH nije propustio nijedno okupljanje u austrijskom gradiću pored kojeg su, navodno, jugoslovenski partizani strijeljali nekoliko hiljada ustaških zlikovaca.

– Svake godine u maju se nadomak Blajburga sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH, koja je kolaborirala s nacističkom Njemačkom i relativizuju se njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže “Krv i čast”. Tu je okupljen cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi – navodi se u saopštenju “AK Pliberk Bleiburg”, pri čemu se od austrijskih vlasti traži zabrana tog skupa.

“Blic” je prije dva dana od kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH tražio zvaničan odgovor na pitanje da li će Dragan Čović i ove godine prisustvovati navedenom skupu u Blajburgu, te kakav je njegov stav o pokrenutoj inicijativi o zabrani okupljanje sljedbenika ustaške ideologije na teritoriji Austrije. Odgovor iz Čovićevog kabineta nije stigao.

alt

Međutim, svoje mišljenje o morbidnoj neonacističkoj komemoraciji hrvatski član Predsedništva BiH prethodnih godina je više nego jasno iznosio u samom Blajburgu, držeći skandalozne govore kojima je odavao počast stradalim ustašama.

– Na desetine hiljada hrvatskih vojnika bez suđenja i milosti je mučeno i ubijeno. Najveći broj žrtava je bila hrvatska mladost u svojim ranim dvadesetim godinama, čime je tragedija Blajburga i Križnog puta za naš narod još veća.

Tome smo se došli pokloniti, izreći svoje duboko poštovanje, zapaliti svijeće i moliti sa svima vama za njihov vječni mir – govorio je Dragan Čović na blajburškoj komemoraciji u maju 2015. Zanimljivo je da je te godine glavni pokrovitelj tog neonacističkog skupa bio Hrvatski narodni sabor BiH, na čijem čelu se nalazi upravo Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i slijedeće godine je “hodočastio” ustaško svetilište u Blajburgu, a tada je iz sredstava za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve institucija BiH sa 3.000 KM počastio banjalučku biskupiju, koja je organizovala odlazak na “komemoraciju blajburških žrtava”. Čović je i prošle godine pohodio Blajburg, gde se među 15.000 okupljenih našao priličan broj onih koji su bili odjeveni u ustaške odore.

Za razliku od Čovića, ali i kompletnog političkog vrha Hrvatske koji redovno odaju počast poginulim ustašama, s neonacističkim mitingom u Blajburgu ne slaže se poznati hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina.

– Ne verujem u mogućnost zabrane tog skupa, ali spriječavanje okupljanja radikalnih desnih grupa i isticanja ustaške ikonografije bio bi dobar prvi korak. Šteta je da takva inicijativa dolazi s 25 godina zakašnjenja i velika je sramota da ta inicijativa dolazi iz Austrije, a ne iz Hrvatske – kaže Jakovina.

 

Maskiranje pravih motiva

 

Inicijativi za zabranu održavanja skupa u Blajburgu do sada se pridružilo više od 20 austrijskih organizacija, kulturnih udruženja i političkih partija. Oni traže zabranu planirane komemoracije 13. maja, jer je, kako smatraju, riječ o fašističkom okupljanju koje nije dozvoljeno po austrijskom Ustavu. I gradonačelnik Blajburga Stefan Visočnig izjavio je da nije srećan zbog tog okupljanja, jer, kako je rekao, misli da se “crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskirali pravi motivi”.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI